Anxietatea este a cea îngrijorare continuă zi de zi, care iti afectează somnul, pofta de mâncare, iti exacerbează sensibilitatea și vine cu simptome fizice, de la oboseală până la dureri musculare.
Îți scade capacitatea de a găsi soluții, de a lua decizii și de a le pune în practică. Este o frământare mentală permanentă care consumă în gol energia și creativitatea prin gândurile ruminative.
După cum o definește celebrul psihoterapeut Christophe André în cartea Îmi depășesc anxietatea și frica, recent publicată la Editura Trei, în colaborare cu desenatorul Muzo.
De la definirea stării până la cauzele și efectele sale, André își introduce cititorii cu delicatețe într-una dintre cele mai mai zbuciumate realități: cea a anxietății și a formelor sale chinuitoare, de la cea socială până la agorafobie, de la atacul de panică și tulburarea de panică până la mecanismele prin care anxietatea transformă fricile în fobii și în comportamente obsesiv-compulsive. Și care pot conduce, nu de puține ori, și către episoade depresive.
Christophe André propune, de asemenea, o serie de exerciții al căror secret constă în conștientizare, consecvență și în crearea unei rutine.
Utile și practice, cele 6 soluții din cartea „Îmi depășesc anxietatea și frica” îi vor ajuta pe cititori să facă primii pași spre o stare de bine și să înțeleagă că „odată ce anxietatea și-a jucat rolul primordial, acela de a ne atrage atenția asupra unei eventuale probleme, ea nu mai servește la nimic altceva decât la a ne împiedica să acționăm eficient și să trăim într-un mod cât mai plăcut”.
1. Ai grijă de tine, relaxează-te!
2. Privește lucrurile mai detașat, prin trei întrebări-cheie
„Anxietatea ne împinge uneori să ne înecăm într-un pahar cu apă. Ea ne poate face să căpătăm o perspectivă distorsionată asupra situației și ne împinge să vedem totul în negru, până și evenimentele inofensive și insurmontabile”
, spune psihoterapeutul francez, îndrumând cititorii să își diminueze anxietatea și să verifice starea obiectivă a faptelor,prin trei întrebări:
„E sigur că…?”, „E grav?” și „Ce pot face…?”
Prima întrebare va relativiza tendința de a avea numai anticipări negative și predicții pesimiste care creează ipoteze greșite și le transformă rapid în realități implacabile.Cea de-a doua diminuează considerabil dramatizarea evenimentelor, reducând riscul de a catastrofiza o problemăfrustrantă, dar nu fără de soluții.
„Dacă nu găsesc loc de parcare e un lucru grav sau doar enervant?”
”Dacă întârzii la această întâlnire e oare o simplă problemă sau o catastrofă?”
”Ce pot face?”
, sunt câteva astfel de exemple, prin care mintea poate fi orientată spre soluții.„Nu te lăsa dominat de anxietate fără luptă! Chiar dacă problema este reală („Nu inventez”) și îngrijorătoare („Nu exagerez”), nu e o soluție să îți tot ruminezi gândurile anxioase”
, spune André,îndemnându-și cititorii să se orienteze spre a căuta soluții cu calm, exercițiu care va reduce stările anxioase.
3. Schimbă perspectiva!
Vorbește cu cei apropiați, ascultă-le răspunsurile și sfaturile pentru a opri monolgul anxietății care produce și întrebări neliniștitoare, și răspunsuri descurajante. Tot pentru a căpăta o altă perspectivă, autorul îndemnă spre a observa cum reacționează alți oameni în împrejurări similare și a-și imagina ce ar face ei în acele cazuri. Și, de asemenea, de a analiza ulterior dacă anxietatea a ajutat la ceva în situația trăită și dacă temerile au fost justificate.
4. Schimbă-ți stilul de viață
„Indivizii anxioși își doresc în mod inconștient să trăiască într-o lume a certitudinilor și a predictibiității, lucru care, evident, nu e posibil”. Astfel, sfătuiește André, exercițiulde nu mai încerca să controleze, să prevadă și să planifice totulîi va fi de folos unei persoane anxioase.
5. Profită de momentele plăcute
Anxietatea înseamnă anticiparea permanentă a viitorului. Sau a rumina greșelile trecutului. Autorul cărții „Îmi depășesc anxietatea și frica” le recomandă celor care se confruntă cu astfel de stări și reacții „pur și simplu să nu facă nimic, doar să privească, să simtă, să asculte etc. Doar să trăiască clipaprezentă, așa cum e ea, fără să încerce să o schimbe. Acesta reprezintă unul dintre obiectivele tehnicii de meditație <mindfulness>, care a început să fie folosită și în psihoterapie pentru a ajuta persoanele care suferă de anxietate”. Cei care doresc să practice, o pot face începând cu o serie de exerciții audio, ghidați chiar de vocea lui Christophe André. Cinci dintre acestea, subtitrare în limba română, pot fi găsite pe pagina de YouTube a Editurii Trei și se adresează unor tematici preponderent anxioase.
6. Apelează la un specialist
„Dacă anxietatea îți dă o stare de neliniște scăpată de sub control, mai bine consultă un specialist în domeniu, medic sau psiholog.
(…) Dacă vrei să îți diminuezi intensitatea dureroasă a anxietății, începe printr-o terapie comportamentală, care te va învăța să îți perfecționezitehnicile despre care am vorbit mai devreme: de relaxare, de detașare emoțională”, îndeamnă terapeutul și mediculpsihiatru în cartea Îmi depășesc anxietatea și frica, publicată la Editura Trei.