Un sugar doarme in medie 16 ore pe zi. De ce este atat de important somnul la bebelusi? Pentru ca in timpul somnului sunt secretati hormoni de crestere, iar ceasul biologic se pune in miscare. De asemenea somnul este necesar pentru maturarea creierului.
Somnul unui bebelus este format dintr-o succesiune de cicluri:
- Somn agitat: aceasta este echivalentul somnului REM la adulti. Fata copilului este animata de miscari usoare. Aceasta este somnul cu vise.
- Somn linistit: bebelusul este nemiscat, fata lui este relaxata.
- Somn profund: copilul nu poate auzi nimic, este rupt de lume.
- Somn usor: bebelusul este relaxat, el poate auzi zgomotele exterioare.
La o luna bebelusul se trezeste de 3 ori pe noapte
Pana la varsta de o luna bebelusul nu distinge ziua de noapte. Ciclurile sale de somn sunt de 50-60 de minute. La aceasta varsta este absolut normal ca un copil sa se trezeasca ca sa manance sau pur si simplu pentru ca nu mai are nevoie de odihna. Spre sfarsitul zilei, ciclurile se maresc; somnul agitat lasa loc somnului mai linistit si mai profund din timpul noptii.
La 3 luni bebelusul se trezeste brusc
Deja la varsta de trei luni copilul se adapteaza cu fiecare zi mai bine la viata extrauterina. Unele organe nu sunt inca mature, si este posibil ca cel mic sa se trezeasca din motive fiziologice. Daca se chirceste sau isi strange picioarele, este posibil sa sufere de colici sau de reflux.
La 4 luni unii bebelusi nu dorm toata noaptea
Unii bebelusi dorm toata noaptea inca de la varsta de cateva saptamani, iar altii au nevoie de mai multe luni pentru a-si regla ceasul biologic. Pana la varsta de 6 luni somnul nu este inca destul de structurat. Pana la aceasta varsta unii copii inca mai au nevoie sa fie hraniti noaptea. Deci aceste treziri nu trebuie sa te ingrijoreze.
Pentru a accelera consolidarea somnului nocturn incearca:
- Respecta ritmul copilului tau: detecteaza orice semnal (frecat la ochi, cascat ), care indica faptul ca cel mic este gata sa doarma.
- Accentueaza contrastul noapte/zi.
- Ajutandu-l sa aiba repere temporale – un program regulat (de masa, somn, baie), ii vei ajuta organismul sa se adapteze.
- Stabileste un ritual inainte de culcare: un sarut, un cantec, o poveste etc.
La 5 luni nu vrea sa doarma departe de mami
Exista conditii care favorizeaza somnul:
- Copii trebuie sa aiba un colt al lor unde sa adoarma si sa se simta bine.
- Mediul trebuie sa fie calm si linistitor.
- Trebuie sa dai copilului mijloacele emotionale si materiale pentru a adormi singur. Un copil prea solicitat in timpul zilei va trai separarea din timpul noptii ca pe o despartire infricosatoare. Lasa-ti deci copilul sa se joace si sa exploreze lumea, fara sa intervii. A fi un bun parinte nu inseamna sa intervii daca cel mic nu cere nimic.