Oricat am incerca sa aflam ce se petrece in burtica pe parcursul celor noua luni, inca nu putem cunoaste toate activitatile bebelusului. Ne imaginam dupa spusele specialistilor ca bebelusul rade copios, se joaca, simte lumina, plange si doarme.
Cu toate acestea, specialistii nu pot spune cu precizie cum anume poate face toate cele de mai sus si mai ales cum doarme. In mediul intrauterin nu se poate depista exact cum anume se manifesta bebelusul si cum interactioneaza creierul cu celelalte organe. Cercetatorii sunt de parere ca bebelusii abia nascuti trebuie sa doarma mai mult pentru ca sistemul sau nervos sa se poata dezvolta intrucat creierul este inca imatur. Asa se explica si faptul ca in dezvoltarea sa intrauterina, bebelusul isi va forma anumite sinapse si celule nervoase generate de creier, doar cu ajutorul somnului.
De aceea, se poate spune ca majoritatea timpului petrecut de catre copil in burtica mamei se manifesta dormind. Potrivit datelor anatomice in trimestrul trei de sarcina, creierul trece prin doua faze importante ale somnului – REM si non –REM.
De asemenea, de-a lungul timpului s-a putut observa ecografic ca uneori globii oculari ai bebelusului stau nemiscati, pentru ca alteori sa se miste nestingherit, parca stiind ca sunt vazuti. Astfel, ne putem da seama ecografic ca bebelusul doarme sau este treaz, atent la miscarile mamei.
Un studiu realizat in acest domeniu incearca sa ne demonstreze ca bebelusul va imita ceea ce facea in burtica si dupa nastere. Asadar, daca bebelusul era mai vesel noaptea, locindu-va inseamna ca va dormi mai mult ziua si mult mai putin noaptea si invers. Cu toate acestea, studiul nu se bazeaza pe o anumita descoperire stiintifica, ci pe urmarirea unui numar relativ mare de paciente insarcinate, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.
Tot ecografic s-a putut demonstra cum fatul isi suge degetul, fiind una dintre nevoile sale fiziologice de a se calma atunci cand esti suparat. Acesta poate percepe sunete mai puternice inca din cel de-al doilea trimestru de sarcina si poate percepe lumini mai puternice, de acolo din uterul mamei.