Inca din momentul nasterii s-ar putea sa aveti o surpriza in ceea ce priveste somnul celui mic. Este posibil ca acesta sa stea treaz cateva minute, pentru ca mai apoi sa se cufunde intr-un somn adanc intrucat experienta nasterii si trecerea intr-o lume total necunoscuta pentru acesta sa i se destul de tracasanta. Asadar, nu va speriati sau sa va alarmati. Bebelusul este perfect normal, in primele zile doarme foarte putin, fiind treaz maxim o ora pe zi.
Odata ce va creste si va ajunge in pragul varstei de un an acesta va dormi din ce in ce mai putin, unii dintre acestia chiar refuzand sa doarma. Este indicat totusi sa reusiti sa faceti un adevarat ritual in ceea ce priveste somnul celui mic, intrucat acestia se afla intr-o perioada de crestere, iar somnul este foarte important in acest demers. De aceea va trebui sa ii explicate fiecare etapa, precum si beneficiile unui somn de dupa amiaza, atunci cand bebelusul este mai mare, iar daca refuza acest lucru cu desavarsire, incercati sa transformati totul intr-un joc, la care sa participati de multe ori si dumneavoastra. Copilul are instinctul de a imita si de aceea de multe ori va face exact ce faceti si dumneavoastra.
Momentul in care sugarul se va trezi coincide de cele mai multe ori cu mometul in care I se face foame si are nevoie de inca o portie de laptic. In cazul alaptatului natural, acestuia I se va face foame mai des intrucat laptele matern este mult mai usor digerabil decat laptele praf.
In cazul alaptatului, nu uitati ca pe langa portia de lapte de care are nevoie sa ii oferiti multa dragoste si afectiune, nu uitati sa ii vorbiti, sa il mangaiati pentru a se sti in siguranta. Imediat dupa masa, bebelusul se va cufunda iarasi intr-un somn linistit, mai ales daca i-ati oferit dragostea si mangaierile de care a avut nevoie, momentul alaptatului la san fiind cel mai important moment de apropiere de mama. De aceea, exista si situatii in care bebelusii, din dorinta de a se sti aproape de mamele lor vor specula aceste momente, sugerand ca le este foame, adormind mai tarziu in bratele mamelor, fiind mult mai in siguranta decat in alta parte. Daca bebelusul va adormi in momentul alaptatului incercati sa il treziti usor pentru a-si continua masa, gadilandu-l sau jucandu-va cu acesta.
Exista si situatii in care nou-nascutul doarme mai mult timp noaptea, fara a se trezi ore in sir. Daca somnul este mai lung decat 10 ore apare o problema. De aceea, incercati sa fiti atenta sis a nu sariti peste mese, intrucat bebelusul are nevoie de suplimentii nutritivi ce se regasesc in laptic. In cazul alaptatului, acesta are nevoie de mese mult mai dese decat in cazul laptelui praf deoarece laptele matern se digera mult mai usor, bebelusul ramanand fara mult zahar in organism, destul de periculos pentru acesta.
Dar pe masura ce se mareste, bebelusul nu are nevoie de respectarea acelui program de masa din 3 in 3 ore, mancand mai rar adeseori, lucru destul de normal odata cu cresterea in evolutie a bebelusului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă