Inca din prima zi de viata, intre bebe si patut se formeaza o legatura speciala. Micutii au nevoie de orele de somn pentru a creste mari si pentru a se dezvolta armonios, iar adevarul este ca doar somnul de noapte nu le ajunge. La fel de important este si somnul de dupa-amiaza, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca doar asa cel mic poate sa capete toata energia de care are nevoie pe parcursul unei zile.
In plus, micutul va reusi astfel sa evite si semnele de extenuare. Daca nu stii cat ar trebui sa doarma copilasul tau si la ce varsta se renunta de obicei la somnul de dupa-amiaza, citeste in continuare si vei afla toate informatiile de care ai nevoie.
Cat si pana la ce varsta trebuie sa doarma copilasii ziua
Bunicii spun ca puiul tau, in varsta de 2 anisori, ar trebui sa doarma cel putin 2-3 ore dupa-amiaza, sora ta este de parere ca un copil nu are nevoie de atat de mult somn, iar prichindeii prietenilor tai nu mai dorm de mult in timpul zilei. Este si normal sa nu mai stii cat ar trebui sa doarma un copil la pranz pentru a creste mare si sanatos. Fii fara griji, deoarece in lista de mai jos vei gasi recomandarile specialistilor, iar acestia au aflat exact de cat somn are nevoie un copilas, in functie de varsta sa:
- Copiii mai mici de 4 luni au nevoie de 4-6 reprize de somn pe zi
- Copiii care au pana in 9 luni, au nevoie de 2-3 reprize de somn in fiecare zi (de obicei, pana la 6 luni vor dormi 3 reprize, iar apoi doar 2)
- Micutii care tocmai au implinit un anisor nu au nevoie de mai mult de 2 reprize de somn pe zi. De multe ori, cele doua reprize de somn zilnice pot continua pana la un an si jumatate
- Iar de la 18 luni, cei mai multi prichindei vor mai adormi o singura data in timpul zilei
- De la 5 la 7 ani somnul celui mic ajunge la un prag de maturitate, fiindu-i suficient un pui de somn la pranz
- De cele mai multe ori, copiii nu mai au nevoie de somnul de pranz dupa varsta de 7 ani, dar unii continua sa doarma pana in jurul varstei de 10 ani.
Principalele beneficii ale somnului de dupa-amiaza
Este foarte important sa creezi o atmosfera imbietoare si relaxanta pentru cel mic inainte de a-l pune la somnic si sa ii asiguri destule activitati interesante pe timpul zilei, pentru a-l ajuta sa isi consume energia. Daca tu indeplinesti aceste reguli, copilul tau va adormi la pranz fara nici-o problema.Daca inca te intrebi care sunt principalele avantaje ale somnicului de dupa-amiaza, medicii pediatrii te pot lamuri si in legatura ce acest lucru: conform studiilor, micutii care dorm la pranz se pot concentra mai usor asupra invatatului, au o memorie mai buna si sunt mai creativi.
In concluzie, nu trebuie sa cedezi niciodata atunci cand ingerasul tau refuza sa doarma la pranz. Aceste cateva ore de somn il vor ajuta sa creasca si sa se dezvolte si il vor alimenta cu toata energia de care are nevoie pentru a se bucura de toate activitatile din timpul zilei. Copilasul tau este obisnuit sa doarma la pranz, in fiecare zi?