Somnul reprezinta un element important in cresterea si dezvoltarea copilului.
Tocmai de aceea, programul de somn trebuie respectat de catre parinti, asigurandu-se in acest fel ca se va dezvolta corect, potrivit varstei sale.
Potrivit specialistilor, buna functionare a glandei pituitare, responsabila cu stabilirea nivelului potrivit al hormonilor de crestere se afla in stransa legatura cu programul de somn al copilului. Asadar, dezvoltarea copilului depinde de stimularea favorabila a hormonilor de crestere. Cu cat stresul, alimentatia nesanatoasa si lipsa orelor de somn isi vor pune amprenta asupra copilului, cu atat micutul se va dezvolta incorect, nepotrivit varstei sale.
In cazul in care copilul nu doarme suficient de mult ori are tulburari de somn este posibil ca acesta sa inceteze sa se dezvolte potrivit varstei sale. Nu va mai lua in inaltime, greutate – dezvoltand problemele dintre cele mai diverse. Intr-o astfel de situatie este posibil ca micutul sa nu mai manance ori sa manance prea mult, avand dereglate functiile hormonale responsabile cu acest lucru.
De asemenea, absenta somnului din viata copilului poate determina afectiuni destul de grave, precum diabetul, copilul devenind astfel rezistent la insulina.
Performantele scolare scazute pot fi direct influentate de un program de somn defectuos.
Tocmai de aceea, medicii recomanda crearea unui program de somn adaptat varstei copilului. Acestia sunt de parere ca orice copil cu varste cuprinse intre 2-5 ani va trebui sa doarma 10-12 ore pe noapte pentru a se dezvolta corect.