[imagebrowser id=736]
Este important sa stim cateva lucruri precise cu privire la somnul copilului:
- Copilul nu sufera din cauza lipsei de somn, intrucat doarme datorita unei nevoi fiziologice si nu din cauza faptului ca in ziua ce urmeaza trebuie sa fie odihnit pentru a se duce la serviciu, ca si noi, adultii.
- Pentru un nou-nascut si pentru un sugar, somnul constituie, alaturi de alimentatie, una dintre putinele activitati fundamentale din viata lor. El va deveni una dintre actiunile fiziologice ale organismului sau, atunci cand bebelusul va creste si va incepe sa cunoasca lumea din jur.
- Trecerea de la starea de veghe la somn constituie la orice varsta un moment de tranzitie care cere punerea in actiune a unor mecanisme ce predispun organismul la odihna.
Cat trebuie sa doarma copilul in primul sau an de viata?
Raspunsul la aceasta intrebare nu este usor de dat, deoarece comportamentul copiilor nu se poate reduce la numere, care sunt rigide. In general, putem afirma despre copii ca:
- in prima luna, dorm aproape tot timpul;
- intre 2 si 6 luni, dorm cate 18 ore pe zi;
- intre 6 si 12 luni, dorm cate 16 ore;
- de la 2 ani, dorm cate 12 – 15 ore;
- pana la 6 ani, dorm cate 12 ore;
Este necesar sa respectam alegerile copilului si in cazul somnului?
Desigur. Este intr-adevar greu sa tinem treaz un copil caruia ii este somn, sau sa il obligam sa doarma cand nu ii este somn. Totusi, cu timpul, nu este gresit sa incercam sa adaptam alegerile micutului, la ritmul de viata al intregii familii, dar cu blandete si rabdare.
Cum ne dam seama daca un copil de pana la 1 an doarme suficient?
Nu putem stabili cu siguranta daca un copil doarme suficient, dar se poate spune daca doarme mai mult sau mai putin fata de medie. Daca beneficiaza de o sanatate buna, este vioi si activ, nu da dovada de somnolenta, atunci inseamna ca doarme suficient cu certitudine.
Cand se poate spune ca un sugar doarme bine?
In primele luni de viata, se considera ca doarme bine copilul care doarme, in timpul noptii, timp de 5 ore fara intrerupere. Multi dintre parinti considera adesea ca micutul nu a dormit suficient fiindca acesta se trezeste de mai multe ori pe durata noptii.
Exista vreun copil care nu doarme?
Mai intai de toate, este nevoie sa se stabileasca daca exista o insomnie adevarata sau daca parintii sunt cei care dau amploare unor usoare tulburari ale somnului copilului. Realitatea este urmatoarea: problema somnului unui copil nu este considerata o problema pana cand nu devine o tulburare pentru familie. Pe scurt, somnul copilului, este in realitate, problema adultilor. Bebelusul care creste bine si constant este un copil sanatos, chiar daca doarme putin.
Care sunt cauzele problemelor legate de somn?
Exista cauze care tin de constitutie, dar si cauze care tin de ambient. Caracterul copilului este o cauza care tine de constitutie. Copiii foarte agitati au deseori noaptea dificultati sa doarma. Fie au mostenit un caracter particular, fie s-au nascut cu dificultate. O cauza care tine de ambient poate fi starea de tensiune a parintilor. Parintii nervosi sunt predispusi sa aduca pe lume copii care nu dorm. Multi parinti care simt nevoia sa doarma recurg la multe artificii pentru a se asigura ca cel mic adoarme, oferindu-i un biberon cu ceai de musetel, apa sau lapte.
Aparitia dentitiei poate da insomnie?
In perioada cand apar dintii, copilul poate dovedi nelinistie. Atunci cand un copil are tendinta de a dormi putin, in mod cert perioada de veghe se va extinde.
Cum favorizam somnul?
Trebuie sa il inveliti pe copil in timpul zilei, mai ales atunci cand se apropie ora pentru somn. Pentru cei mici, este bine sa le facem baie seara si sa ii infasuram cu un prosop cald, iar ultima masa pe care le-o dam sa fie mai consistenta. Este mai putin recomandabil sa i se dea un biberon cu ceai de musetel.