Atunci cand copilul tau face febra, nu poti sta pe ganduri si sa-ti asumi ca poate va fi totul ok pana la urma. Pe de alta parte nu este indicat nici sa te panichezi. Iata cateva sfaturi pentru a afla ce este de facut. Astfel, sa-ti pastrezi calmul este esential, asa cum este important sa-i transmiti starea de bine si micutului tau.
Ce inseamna febra? – Am trecut cu totii prin asta – ne-am trezit in miez de noapte incercand sa calmam crizele copilului, iar primul lucru pe care l-am facut pentru a ne asigura ce poate fi a fost sa-i punem mana la frunte pentru a vedea daca are febra. Urmatorul pas este sa iei temperatura si sa o interpretezi: 38,8 grade Celsius! Aceasta temperatura iti da batai de cap si inima incepe sa o ia razna, iar primul instinct este acela de a suna la ambulanta. Cu toate acestea, in cele mai multe dintre cazuri, medicii te sfatuiesc sa iei o gura de aer si sa te relaxezi, pentru inceput.
Bineinteles ca este usor de zis, greu de facut, mai ales cand foarte multi parinti au aceasta fobie la febra si o tendinta de a se panica atunci cand temperatura corpului copilului creste brusc. Studiile demonstreaza ca mai mult de 30% dintre vizitele facute de medicii pediatri sunt din acest motiv: febra. Foarte multi parinti considera ca febra este foarte periculoasa, dar in marea majoritate a cazurilor nu este vorba de nimic serios.
Pe de-o parte, febra este un lucru bun: inseamna ca sistemul imunitar al copilului tau isi face treaba, luptand impotriva unei raceli sau a unei infectii. Creierul ii comanda temperaturii sa creasca, ceea ce determina celulele albe sa atace si sa distruga invadatorii (virusii sau bacteriile). Copiii sanatosi pot tolera o febra de 41,1 grade Celsius fara complicatii? Sunt mari sanse ca temperatura micutului tau sa nu atinga cifrele acestea, dar este bine sa fii pregatit: este aproape inevitabil ca un copil cu varsta pana in trei ani sa nu experimenteze macar o data o temperatura mare.
Primul raspuns – Ca parinte, cum decizi sa scazi febra copilului tau depinde si de varsta acestuia, deoarece daca este mai mic de trei luni, orice temperatura inregistrata, mai mare de 38 de grade Celsius cere ingrijiri medicale de specialitate. Deoarece sistemul imunitar al bebelusului tau nu este inca pe deplin dezvoltat, este vulnerabil la infectii precum meningita sau pneumonia, iar o temperatura ridicata poate fi un simptom care determina aceste boli.
Intre trei si sase luni, bebelusul tau trebuie examinat de catre medicul pediatru imediat ce febra atinge pragul de 38,3 grade Celsius. Exista o singura exceptie: telefoneaza imediat medicului daca atunci cand febra inregistreaza 38,8 grade Celsius, iar copilul are unul din urmatoarele simptome: tuse, gat rosu, ii curge nasul, acuza dureri, are frisoane sau diaree.