[imagebrowser id=1573]Indiferent daca esti proaspat parinte sau daca esti deja expert in schimbatul scutecelor, cu siguranta mai esti incercat de emotii cateodata cand il auzi pe cel mic plangand in patut. Cand esti micut, suferinta sau durerea sunt extrem de greu de suportat si de exprimat. Chiar si o bubita sau un fir de par in scutecel il pot pune pe bebe la grea incercare si ii pot provoca sesiuni de plans care ii sperie, de foarte multe ori, pe parinti.
De foarte multe ori, simtindu-se incapabili sa suporte durerea si sa scape de ea, bebelusii incearca sa scape de aceasta oprindu-si respiratia sau chiar pierzandu-si cunostinta dupa ce, timp indelungat, plansul nu i-a ajutat cu nimic. Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni pot avea astfel de crize de plans, numite si spasme, insotite de manifestari impresionante, dar poti sta linistit, acestea nu au nicio influenta asupra sanatatii lor.
Medicii specialisti au reusit sa diferentieze spasmele bebelusilor in functie de culoarea obrajorilor udati de prea multe lacrimi. Astfel, iata ce prevesteste una din crizele de plans care poate duce la mai mult decat lacrimi si suspine:
1. Forma albastra – aceasta debuteaza cu o cascada de lacrimi insotita de sughituri si suspine. Respiratia bebelusului devine suieratoare si suspinele sunt din ce in ce mai profunde. Dupa un timp, bebelusul ramane cu gurita cascata si fetisoara lui capata o culoare albastruie. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sangele lui se opreste undeva pe drum, neirigandu-i creierasul timp de cateva secunde
2. Forma alba – mai putin intalnita, aceasta criza este caracterizata prin absenta plansului. Din cauza emotiilor sau nemultumirilor, bebelusul devine palid la fata si isi pierde cunostinta. Nu lipsesc zvacniturile musculare care rup inima oricarui parinte, dar trebuie sa stii ca acestea nu sunt adevarate convulsii. In general, copilul isi revine foarte repede si nu are parte de alte neplaceri din cauza acestei intamplari nefericite.
Odata trecuta tulburarea, puiutul care a bagat spaima in parinti isi reia linistit ocupatiile. Vizita la cabinetul medical nu este necesara dupa ce ati avut parte de o astfel de criza de plans, dar, daca totusi esti extrem de ingrijorat, un telefon catre medicul pediatru este intotdeauna o solutie. O examinare ulterioara a micutului de catre un medic specialist va reusi sa elimine eventualele suspiciuni legate de convulsii. Exista cazuri in care spasmul plansului poate fi cauzat de lipsa fierului din organism, situatie in care medicul poate recomanda un set de analize pentru detectarea unei eventuale anemii.
Daca doctorul te-a asigurat ca puiul tau este sanatos si ca nu a fost afectat de spasmele de care a avut parte, nu iti ramane altceva de facut decat sa fii puternic in fata crizelor care pot sa urmeze. Chiar daca majoritatea parintilor sunt tentati sa cedeze in fata copiilor care au astfel de manifestari, iti recomandam sa nu-ti lasi subminata autoritatea si sa nu-i arati celui mic faptul ca esti marcat de eveniment. Doar astfel criza are sanse sa nu fie dezamorsata.
Iti dam insa si o veste buna: daca puiul tau nu a avut parte de astfel de reprezentatii pana acum, este posibil sa nu va confruntati niciodata cu astfel de situatii. Doar 5% din copii sufera de cate un spasm de plans in timpul copilariei si este posibil ca voi sa nu va incadrati in aceasta categorie.