Ora de masa a familiei va ofera zilnic ocazia de a spune copilului vostru cate o poveste educativa pozitiva. Dar, din nefericire, multi parinti folosesc ora de masa pentru a aduce in discutie problemele si preocuparile zilnice, servind ca model negativ pentru copiii lor.
Chiar daca nu sunt spuse in mod direct, copiii aud adesea mesaje ca: „Sunt nemultumit de serviciul meu, de seful meu, de colegi, de naveta, de salariu, de plata facturilor, de viata pe care o traiesc”. Nu este de mirare ca multi copii vor sa paraseasca masa cat de repede posibil.
Asta nu inseamna ca cei mici trebuie protejati de problemele si preocuparile parintilor sau de problemele existente in intreaga lume. Copiii trebuie sa stie ca parintii au probleme, ca toata lumea, si ca aceste probleme pot fi rezolvate si depasite. Un mod negativ si pesimist de a privi lucrurile devine contagios. La fel cum este si unul pozitiv si optimist.
Daca te intrebi cum poti ajuta copiii sa se dezvolte afectiv, atunci fii mai atenta la ce spui in timpul mesei de seara si incearca sa acorzi macar cateva minute pentru a vorbi despre lucrurile bune care s-au petrecut in ziua respectiva sau cele nostime care v-au amuzat chiar si in momentele de disperare.
Dar cu putin efort, poti sa te folosesti de masa de seara pentru a va oferi o ocazie zilnica de a-i povesti copilului tau un capitol pozitiv al povestii vietii voastre. Ca si celelalte povesti, aceasta poate constitui o modalitate puternica de a-l invata pe cel mic valorile si sa priveasca pozitiv viata.
La urma urmei cu totii suntem oameni si nu trebuie sa te gandesti ca nu mai ai voie sa te plangi de cele petrecute in ziua respectiva. Dar incearca sa spui macar o poveste pozitiva in fiecare zi la cina, care sa fie adresata copiilor tai. Arata-le ca traiesti dupa valorile pe care incerci sa le transmiti si lor.
Copiii invata privindu-si si ascultandu-si parintii. Asta se intampla mereu, fie ca suntem constienti sau nu de acest lucru. Stiind ca o atitudine pozitiva este extrem de importanta pentru capacitatea noastra de a face fata stresului vietii, foloseste aceasta ca pe o prioritate in comunicarea voastra zilnica cu cel mic.
Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro