Ce este mai sănătos pentru tine: Fructele simple sau sucurile fresh de fructe?
Fructele conțin majoritar două polizaharide: fructoză și glucoză. Consumul moderat de fructe (2-3/saptămână) presupune un aport scăzut de fructoză pe când într-un suc fresh de fructe cantitatea de fructoză este foarte mare, iar impactul asupra organismului este unul negativ.
Paracelsius spunea că orice substanță poate fi medicament sau otravă în funcție de cantitate.
Astfel, în loc să beneficiem de vitaminele și enzimele din fructe, suprasolicităm ficatul nostru dacă ele vin sub formă de fresh.
Organsimul uman nu este făcut să poată metaboliza cantități mari de fructoză și este logic acest lucru; milioane de ani nu au existat storcătoare, iar fructele se găseau doar în sezonul lor. Acum fructele sunt disponibile tot anul la supermarketul de vis-a-vis de casă.
Și acum o să facem o recapitulare din materia chimie.
Glucoza și fructoza se metabolizează diferit. Glucoza intră prioritar în ciclul de reacții KREBS cu formare de ATP în vederea hrănirii celulelor cu energie, pe când excesul de fructoză se metabolizează predominant în ficat. Astfel fructoza este convertită în fructoza-1-fosfat și apoi într-un monizaharid (triose) ce este precursor de VLDL- trigliceride sau acid uric. Astfel impactul metabolic al cantităților de fructe date sub formă de fresh se poate sumariza în:
- Suprasolicitarea ficatului
- Exces de acid uric, VLDL, trigliceride ce duce la supraponderabilitate, rezistență la insulină
- Creșterea apetitului prin dereglarea leptinei (hormonul ce dă semnalulul creierului că ești sătul)
Cantitățile mici de fructoză sunt benefice, pe când valurile mari venite odată cu sucurile fresh au efect metabolic negativ asupra întregului organism. Să ne imaginăm: ne-ar fi ușor să bem un fresh din 3-4 portocale, însă să le mâncăm dintr-o dată una câte una ar fi destul de dificil.
Glucoza și fructoza se regăsesc în fructe în matricea lor naturală alături de fibre pe când sucul fresh este o bombă de fructoză. Consumul ocazional nu are impact metabolic atât de negativ, însă a începe fiecare diminieața cu un suc fresh iți poate afecta sănătatea pe termen lung și te poate predispune la obezitate, acid uric mărit cât și rezinstență la insulină ce precede diabetul de tip 2.
Prin urmare, evită sucurile fresh de fructe și mănânca alimentul în matricea lui naturală.
Simona Flor
Medic Nutritionist Columna Medical Center