Atunci cand bebelusul plange si este destul de suparat, iar tu nu cunosti cum anume sa il impaci va trebui sa incerci sa verifici starea febrila a acestuia. In marea majoritate a cazurilor, febra poate cauza astfel de stari la cel mic.
Febra inseamna o crestere a temperaturii corporale peste temperatura normala, fiind uneori o reactie a organismului in fata combaterii unei infectii. Atunci cand facem referire la indicele de temparatura normala a corpului, vom putea spune ca aceasta variaza intre 37 si 38 grade Celsius.
Febra actioneaza ca un adevarat distrugator de microbi, atunci cand acestia si-au facut aparitia in organism. De aceea, nu putem spune decat ca febra este un stimulent al sistemului imunitar in lupta acestuia cu infectiile.
De ce fac cei mici febra?
Atunci cand bebelusul este racit, are gripa sau chiar otita, toate acestea se vor manifesta printr-o stare febrila, deloc daunatoare organismului. De asemenea, anumite infectii respiratorii, pneumonia sau alte tipuri de infectii virale si urinare vor produce o asemenea stare. S-a putut constata de-a lungul timpului ca febra poate fi asociata si ca urmare a administrarii unui anumit tip de vaccin.
Potrivit specialistilor, febra mai scazuta nu va provoca anumite efecte nedorite copilului. O temperatura prea mare, insa, va putea conduce catre stari convulsive puternice, paralizii sau chiar pierderi temporare de cunostinta. De regula, toate aceste stari nu au o durata indelungata, manifestandu-se pe parcursul a catorva minute, nu mai mult de zece. Cu toate acestea, indiferent de modul de manifestare al crizei, cel mic nu va pati nimic grav. Cu siguranta, tu vei fi cea mai speriata si vei avea tendinta de a-l lega si a-l izola in locuri in care sa nu poata pati nimic.
Imediat dupa ce criza a putut fi depasita este indicat sa chemi de urgenta medicul pediatru pentru administrarea unui tratament corespunzator.
Atunci cand observi o stare febrila la copil este indicat sa urmezi cateva sfaturi:
- Nu tine copilul foarte imbracat intrucat organismul nu va putea sa lupte in fata bolii, eliminand toxinele nedorite din corp;
- Incearca sa faci impachetari cu apa rece in cazul in care observi ca bebelusul are febra mare – de aceea, uda un scutec si aplica-l pe partea de jos a abdomenului si pana la picioare. Este indicat sa evitati zona pulmonara si cea cardiaca;
- Administrati-i medicamente care sa ii poata scadea starea febrila – Paracetamol, Novocalmin, Panadol sau Nurofen, toate luate alternativ;
- Verificati-i temperatura la un interval de 4 ore – in cazul in care constatati ca aceasta creste adresati-va de urgenta medicului pediatru.