Chiar daca ne putem da seama destul de repede ca suntem insarcinate abia atunci cand observam ca ne intarzie ciclul menstrual, in fapt, simptomele apar destul de devreme, fiind niste evenimente pe care de cele mai multe ori nici nu le luam in seama.
Asadar, prima luna de sarcina reprezinta momentul in care zigotul strabate organele genitale ale femeii pentru a se amplasa in uterul mamei, mai apoi. Ovulul fecundat de catre spermatozoid nu va mai fi eliberat de catre ovar si, ca atare, menstruatia nu se va mai produce. Cu toate acestea, in prima luna de sarcina, putem observa mai inainte o mica sangerare, asemanatoare ciclului din timpul lunii care ne aduce la cunostinta faptul ca zigotul s-a lipit de peretele uterului.
Simptomele de dinaintea menstruatiei sunt la fel de comune ca si cele din timpul unei sarcini. Asa ca, daca inainte de aparitia ciclului menstrual sanii deveneau destul de sensibili la atingere, de aceasta data, acestia isi maresc volumul si devin destul de durerosi la palpare. Veti putea avea senzatia ca sutienul nu va mai cuprinde chiar la o saptamana de dupa actul sexual neprotejat, ceea ce va poate da de inteles ca ati ramas insarcinata.
Chiar daca starea de greata si varsaturile apar uneori mai tarziu, in jurul saptamanii a sasea, se p[oate intampla ca aceste stari sa apara mult mai devreme. Asa ca, atat dimineata, cat si in timpul zilei (mai rar) veti trece peste aceste stari neplacute. Si totul ca urmare a unui nivel crescut de estrogen in organism, hormon care controleaza organismul mamei in toata perioada sarcinii.
Inca din primele zile de dupa concepere vei putea avea o pofta marita de mancare, vei dori sa gusti din alimente pe care altadata nu le suportai si le vei putea respinge pe cele preferate pana nu demult. Starea de oboseala te va insoti in tot acest timp intrucat organismul isi incepe activitatea hormonala destul de intensa, cu rolul de a se putea obisnui in fata noilor schimbari.
Prima perioada a sarcinii este destul de cunoscuta in aportul de kilograme al mamicii. De regula in fiecare luna, mama se va ingrasa cu circa 400 de grame. Starea de balonare este asemanatoare perioadei menstruale, devenind uneori suparatoare. Asa ca, nu va trebui sa dai vina pe ceea ce inseamna o masa mai consistenta si sa te gandesti la noua ta ipostaza – cea de mamica.
Ti se poate intampla, fara ca tu sa iti dai seama care este cauza, sa mergi la toaleta mult mai des. Inca din primele saptamani dupa concepere, gravida va avea senzatia de mictiune frecventa. De aceea, daca vei observa ca dupa cateva minute de la „vizita” la toaleta va trebui sa mergi din nou, nu va trebui sa te miri si sa te gandesti la posibilitatea de a fi mama.
In final, nu va trebui sa uitam de faptul ca mama in primele saptamani trece printr-o perioada destul de depresiva, ceea ce va determina varsari de lacrimi destul de frecvente. Partenerul nu trebuie sa se mire daca iubita este mai nervoasa sau mai plangacioasa – cauza se datoreaza tot noilor nivele hormonale.