Perioada de sarcina reprezinta o etapa destul de dificil de parcurs pentru viitoarea mama. Starile de rau, cum ar fi ameteala, greata, senzatiile de varsaturi, dar si o oboseala dusa pana la epuizare, caracterizeaza toata aceasta perioada, acestea transformand-o pentru cele mai multe femei intr-o etapa foarte greu de parcurs.
Si toate cele de mai sus se datoreaza modificarilor hormonale aduse de cantitati suplimentare ale hormonilor de sarcina, in tot acest timp, gravida trebuind sa se adapteze cu noile cerinte ale organismului. Tulburari destul de grave intervin si la nivelul sistemului neurovegetativ al femeii, starile de bucurie ale acesteia alternand cu starile de frustrare, suparare, dar si cu stari de agresivitate.
Daca pana mai ieri, tanara mamica nu reactiona la anumite impulsuri emotionale, fiind mult mai calma si reusind sa parcurga orice etapa a vietii intr-un mod cat mai senin posibil, evitand supararile, de aceasta data ea poate reactiona cu totul diferit. Poate plange mai mult, poate avea impulsuri agresive, poate fi mai mofturoasa sau mai mereu suparata.
Caldura partenerului de viata, comunicarea cu acesta o poate determina sa revina la etapa premergatoare sarcinii si sa reuseasca sa depaseasca orice moment dificil. Sotul sau partenerul de viata trebuie sa stie sa ii fie alaturi, sa trateze starile cu mult calm, sa evite certurile si supararile si sa se comporte cu aceasta asemenea unui „bibelou de portelan”.
Nelinistile si starile de suparare se pot transforma pentru gravida intr-o adevarata trauma emotionala pe care o poate depasi din ce in ce mai greu. Asadar, pe tot parcursul perioadei de maternitate, gravida trebuie sa evite stresul, sa incerce sa se bucure de tot ceea ce o inconjoara. Si totul, pentru ca are in burtica ceva mult mai valoros decat asemenea nelinisti: un bebelus plin de lumina si caldura.
Cu toate acestea, traumele psihice ale gravidei pot fi determinate si pot fi foarte greu depasite daca gravida nu este sigura ca sotul este de acord cu sarcina, daca acesta este alcoolic, daca sarcina este in afara casatoriei ori daca partenerul este violent. Certurile profesionale sau cele familiale trebuiesc evitate intrucat orice stare emotionala se transmite prin sangele placentar fatului, acesta simtind nelinistile prin care trece mama, dar si perioadele ei de bucurie. De regula, o influenta negativa a fatului poate determina o intarziere in dezvoltarea bebelusului din mediul intrauterin, putand duce la grave malformatii sau deficiente ale starii de sanatate ale acestuia.
De aceea, familia, partenerul de viata, prietenii, dar si toti cei care o inconjoara trebuie sa stie ca o atitudine pozitiva fata de aceasta reprezinta o modalitate de protejare atat a gravidei, cat si a bebelusului.