Alimentatia diversificata este foarte importanta pentru dezvoltarea si cresterea corecta a bebelusului. Tocmai de aceea, startul alimentatiei diversificate va trebui sa se realizeze abia atunci cand bebelusul este pregatit pentru a primi hrana solida, insa nu mai devreme de implinirea varstei de sase luni de viata, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Chiar daca unele credinte populare sunt de parere ca introducerea alimentatiei diversificate va trebui sa se realizeze mai devreme, incepand de la varsta de patru luni, in realitate medicii pediatri contrazic aceste obiceiuri, considerandu-le destul de nesanatoase.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea alimentatiei diversificate incepand cu varsta de sase luni, pana atunci bebelusul putand fi hranit doar cu lapte matern, suficient pentru cresterea sa armonioasa.
Chiar daca varsta de sase luni este punctul de referinta in introducerea hranei solide, in realitate parintii vor trebui sa tina cont si de nevoile si dezvoltarea celui mic.
Mai inainte de startul diversificarii, parintii vor trebui sa isi urmareasca cu atentie bebelusul. Ori de cate ori acesta da semnele ca i-ar fi pofta sa manance un anumit aliment nu este bine sa il restrictionati, insa acordati-i hrana ceruta cu multa atentie si intr-o cantitate foarte mica.
Diversificarea poate fi inceputa abia atunci cand bebelusul va putea sta singur in sezut. In cazul in care acesta nu si-a putut stabili echilibrul riscul de sufocare cu alimentele este crescut.
Un semn important ca bebelusul poate primi hrana solida este faptul ca acesta isi poate inghiti saliva.
Cresterea in greutate a bebelusului este un alt criteriu de stabilire a momentului optim pentru inceperea diversificarii. Medicii sunt de parere asupra faptului ca atunci cand cel mic si-a dublat greutatea de la nastere poate fi pregatit pentru digestia hranei solide. Chiar si asa, in cazul unui unui boom de crestere, diversificarea nu poate fi inceputa mai devreme de varsta de cinci luni de viata.