Atunci cand inca nu te simti pregatita pentru a deveni mamica este indicat sa incerci sa folosesti cateva metode contraceptive uzuale. De aceea, montarea steriletului presupune o solutie eficienta pentru rezolvarea unei astfel de probleme.
Un dispozitiv de numai 3 cm, destul de mic, steriletul va fi introdus in uter oferind siguranta de care aveti nevoie atunci cand nu va doriti sa deveniti inca parinti. Cele mai noi tipuri de sterilet presupun o dozare hormonala mica, acestea avand in compozitie doze reduse de levonorgesterol care are rolul de a creste vascozitatea mucusului secretat in zona cervicala. In acest fel, sperma nu va mai putea patrunde in uter si astfel nu va mai putea fecunda ovulul.
Chiar daca unora le este teama sa il monteze ca urmare a unor efecte adverse nedorite, totusi montarea acestuia nu presupune vreun risc major comparativ cu alte metode folosite cu acelasi scop.
Viata sexuala nu va fi influentata odata cu introducerea acestuia in mediul uterin. Montarea firelor de control nu va va impiedica sa aveti parte de aceleasi senzatii sexuale ca si mai inainte.
Avantaje:
- poti avea contacte sexuale spontane fara grija de a deveni mamica;
- nu presupune o anumita ingrijire speciala din partea ta;
- il poti folosi pe parcursul a mai multor ani.
Dezavantaje:
- Nu veti fi protejata in fata bolilor cu transmitere sexuala;
- Va trebui sa faceti vizite frecvente la medicul obstretician
- Il puteti pierde in rare cazuri;
- Puteti pierde o parte din functiile ovulatorii, devenind astfel infertila dupa o folosire mai indelungata;
- Poate determina aparitia unor eventuale leziuni uterine.
Pentru o mai mare siguranta este indicat sa incercati sa folositi absorbante in locul tampoanelor interne pentru a nu deplasa astfel pozitia steriletului in interiorul uterului.