Uneori, din dorinta de a fi o mama cat mai buna inca dinainte de venirea pe lume a bebelusului, femeile insarcinate pun o prea mare presiune asupra lor si adopta schimbari in stilul lor de viata care fac din sarcina o perioda plina de griji, cand ar putea petrece cele 9 luni ceva mai agreabil.
Sigur ca anumite schimbari sunt necesare – fumatul este contraindicat in sarcina si daca esti tipul de petrecareata iti va fi greu sa renunti la cocktail-urile tale stropite cu mult alcool, dar nu tot ceea ce faci sau tot ceea ce mananci (sau nu) afecteaza iremediabil bebelusul.
O intreaga industrie farmaceutica (si de parenting) alimenteaza temerile viitoarelor mamici, extrem de vulnerabile emotional – hormonii, bata-i vina!
- Daca nu adopti dieta ”perfecta” si nu ii furnizezi bebelusului toate vitaminele si mineralele, el va avea probleme
- Daca ai luat un paracetamol, risti sa piezi sarcina
- Daca ai pisica, sigur faci toxoplasmoza si daca ai poftit la o bucatica de camembert, te infectezi cu listeria
- Iar daca nu iei acid folic cu 5 luni inainte de sarcina, risti sa ai un bebelus cu defecte de tub neural.
In timp ce toate aceste conceptii nu sunt total lipsite de adevar, ar fi mai important ca mama sa abordeze sarcina intr-o maniera pozitiva, incercand sa faca tot ce poate si stie mai bine, pentru a avea un bebelus sanatos, fara sa intre in sfera panicii si obsesiei.
Pana la urma, in intreaga lume se nasc zilnic bebelusi sanatosi, in conditiile in care nu toate mamele care ii aduc pe lume sunt perfect sanatoase si au un nivel de viata satisfacator.
Mai mult decat anumite alimente sau vitamine pe care le ia mami sau nu, pentru bebelusul aflat in crestere si dezvoltare in burtica mamei este mai important ca ea sa fie linistita. Anxietatea si stresul au efecte negative demonstrate asupra sarcinii.
Asa ca lasa deoparte grijile ca bebelusul tau s-ar putea naste cu 7 degete la maini si picioare sau cu vreun alt defect, dar respecta cu rigurozitate vizitele si controalele medicale, fa-ti analizele la timp si urmeaza indicatiile medicului, pe care este bine sa-l alegi cu grija. Desi toata viitoarele mamici isi doresc un medic de renume, nu intotdeauna acesta este un lucru inspirat. Un medic renumit este si foarte solicitat si are paciente de ”rang inalt”, ceea ce automat te trimite pe un loc codas pe lista lui de prioritati. Este important sa ai linga tine un medic care sa-ti fie alaturi pe parcursul celor 9 luni, sa-ti ofere informatiile de care ai nevoie, sa stie sa te linisteasca atunci cand exagerezi si sa ia in serios temerile tale, aparent fara motiv, atunci cand simti ca este ceva in neregula cu tine sau bebe.
Ce sa faci
Pe perioada sarcinii, trebuie sa ai grija mai mare la alimentatia ta – evita alimentele care contin metale grele (precum anumite tipuri de peste) si sa fii atenta la provenienta alimentelor sau modul lor de preparare. Este de preferat sa eviti sa consumi mancare de la tarabe, manevrata in conditii de igiena precara, de presonal certat cu obiceiul spalatului pe maini.
Sportul in sarcina
Orice forma de miscare practici, fii atenta sa nu te supraincalzesti – in primul trimestru de sarcina o temperatura prea crescuta a corpului poate cauza defecte de nastere. Sauna si jaccuzi sunt contrainducate – fereste-te sa le folosesti. Evita sporturile periculoase in sarcina – echitatie, schi, scuba diving sau exercitiile la altitudine (din cauza presiunii).