Acest articol este al treilea din seria de 4 articole “Bebelusul Bilingv”, in care specialisti in educatie timpurie discuta informatii valoroase despre stimularea inteligentei bebelusului.
Mai multe detalii pe www.HelenDoron.ro
Stimularea multi-senzoriala a bebelusului sprijina inteligenta sa innascuta, si are capacitatea de a determina un nivel ridicat de capabilitati in decursul vietii sale, tocmai prin expunerea la un mediu variat care ii dezvolta noi conexiuni neuronale.
Conceptul de invatare prenatala sugereaza ca expunerea bebelusului dinainte de nastere la stimulare prin muzica si vorbire il poate ajuta sa fie mai inteligent, mai talentat si mai bine adaptat. Dupa nastere, este esential pentru bebelus sa asimileze toate informatiile din mediul sau care ii pot oferi un start excelent in viata.
Copiii care primesc stimulare multi-senzoriala invata mai rapid, pe masura ce se adapteaza facil la noi stimuli. Chiar si expunerea la o a doua limba pare sa stimuleze conexiuni neuronale si sa amplifice capacitatile cognitive la varste fragede.
Acasa sau impreuna cu specialisti, parintele poate sa isi pregateasca micutul pentru o dezvoltare cerebrala semnificativa, prin activitati simple in esenta, dar care se bazeaza pe mecanisme studiate de asimilare a noilor informatii primite. Cartonase colorate, combinate diferit, forme si culori, obiecte cunoscute, detalii esentiale explicate diferentiat, toate acestea sunt doar o mica parte din activitatile de stimulare a bebelusului care ii construiesc un fundament valoros.
Activitatile de stimulare neuromotorie devin tot mai populare in randul parintilor care isi doresc sa valorifice potentialul innascut al copiilor lor. Fie ca este vorba despre cursuri pentru stimulare pre-natala, sau despre citirea versurilor pentru copii, sau despre stimulare lingvistica sau neuromotorie prin activitati de joaca, bebelusii primesc un start bun in viata atunci cand li se deschide o paleta larga de informatii si de asocieri stimulative.
Parintele poate incerca acasa cu bebelusul cateva activitati ce ofera stimulare multi-senzoriala pentru dezvoltarea intelectuala a bebelusului.
Spre exemplu, stimularea bebelusului prin cartonase cu imagini sau litere, utilizand tehnici de asocierea imaginii cu denumirea.
Un alt exemplu ar fi stimularea tactila prin facilitarea interactiunii copilului cu cat mai multe texturi ale obiectelor din jurul lui, incurajand apropierea sa fata de varietatea naturii.
Stimularea auditiva prin muzica cu o varietate de ritmuri din diverse stiluri si epoci, reprezinta un exercitiu valoros pentru bebelus.
De asemenea, stimularea lingvistica – citirea de povesti simple in diferite limbi, cu propozitii scurte, cu imagini variate, ofera rezultate valoroase bebelusului in evolutia sa.
Odata cu rezultatele impresionante, creste si popularitatea stimularii lingvistice a bebelusului prin cursuri specializate de invatare a unei limbi straine, dupa tiparul invatarii limbii materne.
Copiii sunt genii lingvistice innascute, prin abilitatea lor unica cu care asimileaza limba materna foarte rapid. Atunci cand bebelusul este stimulat lingvistic catre bilingvism, acesta poate invata limba engleza fara efort, cu conditia ca modul in care i se prezinta informatiile sa fie realizat factual (aplicabil, cu elemente uzuale) si cu o abordare bazata pe nevoia sa innascuta de a invata.
De la cele mai mici varste, copiii au capacitatea de a invata cu usurinta vocabularul complex al limbii engleze, atunci cand sunt stimulati in mod corespunzator capabilitatiilor de asimilare.
Lingvistul Helen Doron a incorporat in metoda sa aceste descoperiri.
Metoda Helen Doron Early English, a fost dezvoltata in recunoasterea necesitatii de a invata limba engleza cat mai eficient, conform teoriei ca invatarea unei limbi poate fi cea mai complicata functie pe care creierul o poate indeplini.
De peste 30 de ani in intreaga lume, doua milioane de copii au invatat limba engleza prin metoda Helen Doron si au beneficiat de dedicare continua si de excelenta in educatie.
Mai multe detalii, pe www.HelenDoron.ro
Surse:
Doman, Glenn J., “How ToGive Your Baby Encyclopedic Knowledge”, 2005
Doman, Glenn J., “How ToMultiply Your Baby’s Intelligence”, 2005
Doron, Helen, “The Music of Language”, 2010