Aspectul si caracteristicile fizice ale unui nou-nascut te pot lua prin surprindere si chiar ingrijora, daca nu esti informata in legatura cu acest subiect. De exemplu privirea crucisa a bebelusului este de multe ori un subiect de ingrijorare pentru tinerele mame.
Orice mama isi doreste ca bebelusul ei sa fie perfect sanatos la nastere si orice lucru care i se pare in neregula o alarmeaza peste masura. Strabismul, adica devierea unuia sau a ambilor ochi inspre interior sau exterior fata de miscarea normala, paralela a ochilor, este ceva frecvent la nou-nascuti si, de cele mai multe ori, dispare pana la varsta de 6 luni. Asa ca nu trebuie sa-ti faci griji daca observi din cand in cand o incrucisare a ochilor sau ca acestia nu se misca simultan. Este perfect normal!
Totusi daca bebelusul tau s-a nascut prematur trebuie sa stii ca prezinta un risc mai mare de a face aceasta afectiune.
Cand trebuie sa apelezi la medic
Daca dupa primele 6 luni de viata observi ca ochii bebelusului tau par incrucisati, deviati sau nu par ca se misca in acelasi timp, ia legatura cu medicul de familie care-ti va da o trimitere catre un specialist oftalmolog. Daca este prezenta, aceasta afectiune trebuie tratata pentru a preintampina ca defectul sa devina permanent. Tratamentul medicului oftalmolog poate implica folosirea unui bandaj ocluziv peste un ochi, prescrierea ochelarilor sau efectuarea unei operatii. De retinut faptul ca riscul de strabism la un bebelus este mai mare atunci cand si parintii au probleme cu vederea.
Ce trebuie sa verifici
Nu te lasa pacalita, in cazul in care copilul tau are radacina nasului plata si pliuri de piele in partile interne ale ochilor, iti poate crea iluzia ca ochii sunt strabici. Medicul de familie sau pediatrul isi va da seama mai bine.
sursa foto: healthtap.com