Toti copiii sunt incapatanati. Sigur, exista si exceptii, dar nu e niciodata copilul tau sau al meu. Intotdeauna, acei copii ca niste ingeri, care-si asculta parintii si fac numai ce e bine sunt ai prietenei mamei sau ai matusii tale.
In functie de situatie, mamele pot fi mandre sau suparate pe incapatanarea copiilor lor, dar intotdeauna cauta o metoda sa scape de ea. Iata cinci metode la care nu te-ai gandit si care o sa te ajute sa te intelegi mai bine cu un copil incapatanat.
- Asculta-ti copilul.
Copilul are motivele lui sa se incapataneze, chiar daca tie ti se pare ca exagereaza si se alinta. Incearca sa-l convingi sa-ti spuna motivul lui pentru care nu vrea sa faca un anumit lucru sau sa termine din farfurie un anumit fel de mancare, care tie ti se pare esential pentru supravietuirea lui.
Exemplu: Baietelul de patru ani al unei prietene s-a incapatanat intr-o zi sa nu mai poarte hanoracul scump si calduros pe care mama lui i-l luase cu o saptamana inainte. Asta dupa ce-l purtase de doua ori si paruse ca-i place. Dupa a treia zi in care copilul ei a plans si a refuzat sa imbrace hanoracul, prietena mea l-a intrebat, fara nervi, de ce nu mai vrea sa-l imbrace. Raspunsul copilului a fost pe cat de simplu pe atat de convingator. Gluga hanoracului avea blanita si semana cu haina ingrozitoarei Cruella de Ville, personajul negativ din filmul 101 dalmatieni. Copilul nu voia sa aiba nimic in comun cu o femeie care incercase sa omoare niste animale nevinovate pentru a-si face o haina de blana.
- Explica-i copilului tau ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par
De cele mai multe ori, incapatanarea vine de la faptul ca vrea sa fie precum prietenii sau colegii de la gradinita sau de la scoala. “Nu vreau sa ma tund, pentru ca x sau y au parul lung si rad de mine”. Sau, si mai dramatic, “nu pot sa traiesc fara papusa asta pentru ca toate prietenele mele o au”. In loc sa te certi cu el si sa treci la celebra metoda pedeapsa/recompensa, ar fi mai simplu sa stai de vorba si sa incerci sa-i explici ca exista si alte puncte de vedere. Poate colegii lui se fac de ras pentru ca si-au lasat parul lung si el va arata exact ca soldatii din jocurile video pe care toti le iubesc. Sau, papusa Elsa pe care o au toate prietenele ei o sa fie uitata in anul urmator, dar colectia de Barbie pe care ea o are acasa o s-o faca sa fie privita cu admiratie de restul fetelor.
- Da-i voie sa castige in fata ta uneori.
Nu incerca sa castigi toate luptele cu copilul tau. Istoria ne-a invatat ca marile razboaie au fost castigate de cei care au stiut sa mai si piarda uneori. Lasa-l sa creada ca mai si castiga, din cand in cand, pentru ca, altfel, va crede ca esti dusmanul lui si ti se va opune la orice il rogi sa faca. Avantajul tau este ca iti poti alege singura ce lupte vrei sa pierzi.
- Pune-te in locul copilului tau.
Stiu, e foarte greu. Sa fii adult inseama ca ai depasit de mult varsta copilariei si toate problemele copilului tau ti se par lipsite de importanta si fara sens. Nu intelegi de ce trebuie sa se incapataneze si nu te crede pe cuvant. Doar ai experienta de partea ta. Incearca sa te dai doi pasi in spate si aminteste-ti ca ai facut exact ca el. Nu o sa te ajute sa-l convingi, dar o sa te ajute pe tine sa privesti mai detasat/a problema.
- Distrage-i atentia.
Poate nu e metoda cea mai “ortodoxa”, dar, daca functioneaza atat de bine in campaniile electorale, de ce nu ar merge si cu copilul tau? Nu e mai simplu ca, atunci cand iti cere a suta oara sa-i cumperi jucaria la care se face reclama la televizor, sa-i spui ca, in loc de asta, iesiti sa mancati inghetata pe care i-o refuzi de o luna de frica sa nu faca rosu in gat?
Tu ce metode folosesti sa-ti convingi copilul cand este incapatanat?