Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din East Anglia, sexul are efecte nebanuite asupra organismului femeilor.
[imagebrowser id=925]
Savantii au descoperit ca o anumita proteina din sperma, numita “peptida spermica”, modifica functionarea sistemului reproducator feminin.
Cercetarile au fost efectuate pe drosophila melanogaster – celebrele musculite de fructe – care au o configuratie ADN asemanatoare cu a oamenilor.
Cand sperma intra in contact cu tesutul vaginal, cateva gene din trupul femeilor reactioneaza la noua substanta intr-un mod care produce tulburari ale imunitatii, tiparelor de hranire, somnului si receptivitatii sexuale.
“Banuiam ca fluidul seminal transferat in timpul actului sexual produce modificari in organismul femelelor. Acest studiu ne-a confirmat ipoteza. Am observat tot felul de perturbari”, a declarat Prof. Tracey Chapman, cercetator-sef.
“Am descoperit ca peptida spermica schimba modul de exprimare a unor gene din corpul femelelor, in special cele esentiale in embriogeneza si in comportamentul reproducator”, a adaugat savanta.
Acest lucru dovedeste faptul ca, la nivel biologic, masculii au un efect impresionant asupra femelelor, si vice-versa. Cercetatorii au mai descoperit si ca proteinele din sperma stimuleaza interesul sexual al altor masculi.
Nu se stie exact in ce masura aceste descoperiri se aplica si in cazul oamenilor, dar savantii considera ca ele sunt foarte relevante si investigheaza in continuare aplicabilitatea lor la oameni.