Ti-ai pus copilasul in patut si ti-ai dat seama ca respira greu sau tuseste? Acesta poate fi semnul unei simple raceli sau a unui inceput de astm.
[imagebrowser id=1418]Conform unor cercetari medicale perioada anului in care se naste bebelusul tau poate sa isi lase amprenta asupra sanatatii lui. De exemplu, in urma unui studiu realizat in cadrul Universitatii Vanderbilt, SUA, 30% dintre copilasii nascuti toamna sunt expusi riscului de a deveni astmatici. Insa nu trebuie sa va alarmati, acestea sunt doar statistici obtinute in urma unor studii. Faptul ca bebelusul tau s-a nascut toamna nu inseamna 100% ca va avea astm. Tina Hartert, directorul centrului Asthma Research din cadrul acestei universitati a afirmat ca „Toti bebelusii sunt expusi acestui risc, iar el poate fi prevenit”.
Exista mai multi factori care pot contribui la aparitia astmului:
– mediul in care traieste copilul
– o raceala netratata
– infectiile virale din timpul iernii
– infectii cauzate de RSV (virusul sincitial respirator).
Cu toate ca am observat ca exista mai multi factori care pot determina aparitia acestei boli la copilasi, trebuie sa ne gandim cum am putea sa il ajutam pe micutul nostru si sa il ferim de o astfel de boala. Cercetatorii din cadrul Universitatii Vanderbilt considera ca alaptarea bebelusului de la sanul mamei ar putea reduce riscul imbolnavirii. De asemenea, o alta metoda recomandata ar fi vaccinarea copilului inca in primele luni, insa din pacate aceasta solutie nu a fost finalizata, neexistand pe piata un vaccin contra astmului.
Cum iti dai seama ca micutul tau are astm? Cele mai frecvente simptome sunt:
– respiratie dificila
– tuse abundenta
– durere in piept
– suieratul usor (wheezing )
– tulburari de somn
– oboseala.
Daca intr-adevar copilasul tau sufera de astm, avem totusi o veste buna! Astmul infantil, depistat din timp, poate sa fie tratat astfel incat mica ta comoara sa poata duce o viata normala, fara complicatii respiratorii.