A venit toamna cu diminetile si serile ei racoroase, cu zilele ploioase care aduc, de cele mai multe ori, raceala si gripa. Chiar daca ai avut grija ca tu si puiul tau sa nu raciti in timp ce il plimbai in carucior pe afara, nu ai scapat nici in acest sezon de prima raceala de toamna. Migrenele, durerile de gat, tusea si febra nu iti dau pace nicio clipa si esti extrem de ingrijorata sa nu-l imbolnavesti si pe cel mic. Inca alaptezi, ar trebui sa te opresti pentru o perioada, pana cand te insanatosesti? Autor: Marga Rotaru
[imagebrowser id=1183]Contrar sfaturilor pe care le-ai mai primit de la prietene sau de la cunostinte, poti continua alaptarea daca ai racit. Copilasul este expus unei afectiuni contagioase precum raceala chiar dinainte ca tu sa afli de ea. Cu toate acestea, laptele matern nu ii va transmite bebelusului boala deoarece contine anticorpi specifici bolii. Acestia fie previn imbolnavirea copilasului, fie determina o forma mai usoara a afectiunii.
Mamicile care alapteaza trebuie sa aiba extrem de multa grija la modul in care trateaza afectiunea, fie ea raceala sau gripa. Multe dintre medicamentele la care apelai inainte de nastere sunt interzise atunci cand alaptezi. Tratamentele folosite in alaptare au aproape aceleasi reguli de utilizare ca si acelea folosite in sarcina si trebuie administrate doar la recomandarea efectiva a medicului care se ocupa de tine.
Pentru ca stim cat de dificile pot fi zilele in care raceala pune stapanire pe tine, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te tratezi mai repede:
– Odihneste-te, bea multa apa si fa multe dusuri calde
– Mareste aportul de vitamina C din alimentatie
– Echinaceea este un remediu sigur si eficient chiar si atunci cand alaptezi
– Consuma usturoi crud, gatit sau ca supliment
– Foloseste un spray nazal salin
– Fierbe apa si adauga in aceasta cateva picaturi de ulei esential. Acopera-ti capul cu un prosop si inhaleaza aburii timp de 5 minute, de cate 2-3 ori pe zi
– Consuma multe ceaiuri indulcite cu miere
– Fa gargara cu sare (o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda) de cateva ori pe zi
– Apeleaza la remediile homeopatice care sunt sigure atunci cand alaptezi.
Important cand esti racita este sa incerci sa previi imbolnavirea micutului tau. In acest sens, trebuie sa fii mai atenta la igiena decat de obicei. Spala-te pe maini foarte des, dupa ce tusesti cu mana la gura sau dupa ce-ti sufli nasul. Evita sa stranuti sau sa tusesti langa puiul tau. Chiar daca pare incomod, foloseste o masca atunci cand alaptezi.
Nu uita sa apelezi la medicul tau daca situatia nu se remediaza sau daca simti ca ai nevoie de un tratament mai puternic decat remediile pe care le-ai incercat deja. Noi iti dorim insanatosire grabnica.