Surogatul reprezinta una dintre cele mai noi metode alternative atunci cand cuplul nu poate sa aduca pe lume un copil. Infertilitatea reprezinta principala cauza pentru care cuplurile ar putea opta pentru ideea de surogat. In ultima perioada tot mai multe femei devin infertile. Cu toate acestea dorinta de a deveni mame le anima in orice moment.
Surogatul reprezinta o tehnica prin care sperma barbatului ajunge in pantecele altei femei, hotarate sa poarte sarcina vreme de noua luni, urmand ca dupa nastere copilul sa fie cedat familiei doritoare. Toata intreaga procedura se deruleaza prin intermediul unui contract, clauzele contractuale fiind destul de bine definite din punct de vedere juridic. Atunci cand privesti lucrurile din afara ajungi sa te gandesti la castigul mamei purtatoare, cunoscuta si sub denumirea de mama surogat. Ei bine, beneficiul va fi unul de origine financiara, negociat inainte de incheierea contractului si implantarea din punct de vedere medical prin procedura de inseminare artificiala a spermei in uter.
Desi in legislatiile altor state aceasta tehnica este permisa, legislatia nationala a interzis cu desavarsire aceasta procedura. Pana in prezent nu au fost efectuate demersuri legislative de acest fel.
Cu alte cuvinte, surogatul ramane in continuare interzis. Nu putem contesta faptul ca pot exista situatii in care aceasta procedura sa functioneze chiar in afara unor masuri de protectie din partea statului. Parintii care nu pot aduce pe lume bebelusul mult visat datorita unor probleme medicale irecuperabile pot negocia cu o femeie ce accepta sa devina mama purtatoare, contra unor sume de bani. Toata aceasta procedura are loc fara a se incheia un anumit contract si sub riscul sanctiunilor legislative. Datorita acestui lucru au existat numeroase situatii in care femeia purtatoare a ajuns sa indrageasca atat de tare bebelusul ce i-a crescut in pantec noua luni incat nu a mai vrut sa il ofere familiei, potrivit intelegerilor verbale. Tocmai de aceea este indicat sa nu recurgeti la aceasta strategie in lipsa unor masuri de protectie oferite de legislatia nationala.
Ba mai mult, Biserica Ortodoxa Romana se arata contrar acestui demers juridic, considerandu- un mare pacat din punct de vedere crestinesc.