In data de 8 decembrie, Guvernul Romaniei a adoptat o noua Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea noilor parametri legislativi cu privire la concediul pentru cresterea copilului si implicit a indemnizatiei pentru cei mici.
Norma legislativa face referire la modificari care vor surveni incepand cu data de 01 ianuarie 2011, doar pentru viitoarele mamici, a caror copii se vor naste dupa data de 01 ianuarie 2011. Mamicile care au adus pe lume copii mai inainte de acest termen vor fi tratate in continuare conform prevederilor Ordonantei 148/2005, respectiv o indemnizatie de 75% din media veniturilor pe ultimile 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei, sume acordate pe parcursul celor doi ani necesari ingrijirii micutului.
Noua Ordonanta are in vedere adoptarea a doua masuri optionale. Asadar, mamelor li se da voie sa aleaga intre doua alternative:
- Concediul de cresterea a copilului este stabilit pana la implinirea varstei de un an, cu o indemnizatie in valoare de 75% din media veniturilor realizate in ultimul an de contributie, cu un minim de 600 de lei si un maxim de 3.400 lei. De asemenea, la intoarcerea in camoul muncii, parintele va beneficia de un stimulent lunar de 500 de lei, acordat pana atunci cand copilul va implini doi anisori. In cazul in care parintele doreste sa ramana in continuare in concediu pana la implinirea varstei de doi ani, acesta va putea beneficia doar de concediu fara plata pentru urmatoarele 12 luni.
- Concediul de crestere a copilului este stabilit pana cand acesta implineste varsta de doi anisori, beneficiind de o indemnizatie in valoare de 75% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni, nu mai mica de 600 de lei, dar nici mai mare de 1200 lei. In cazul in care parintele se razgandeste dupa primul an si se intoarce in campul muncii, acesta nu va mai primi stimulentul lunar in valoare de 500 de lei.
Copilul cu handicap beneficiaza de o situatie cu totul speciala. Parintii pot ramane in concediul de crestere a copilului pana cand acesta va implini varsta de trei anisori, beneficiind de o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete din ultimul an de contributii, dar nu mai mica de 600 de lei, avand un maxim de 3400 lei. In cazul in care parintele va dori sa se intoarca mai devreme la serviciu, acesta va beneficia de stimulentul lunar de 500 de lei, acordat pana la terminarea perioadei de 3 ani.