Adesea, din cauza plansului bebelusului, multi parinti tind sa le achizitioneze acestora mica suzeta, tocmai pentru calmare.
Altii, cumpara suzeta si isi obisnuiesc copilul cu aceasta tocmai pentru ca „asa se poarta” la cei mici sau pentru ca acestia tind sa isi duca spre gurita degetelele de la manute. Cu toate acestea, nu toti se gandesc la riscul de dependenta de natura psihica pe care o ofera suzeta in schimbul minutelor de liniste si calm.
Dupa varsta de un anisor, din punct de vedere medical, se va recomanda renuntarea la suzeta. Destul de greu, as putea spune intrucat pentru cei mici suzeta reprezinta micul lor univers, dar si o modalitate de calmare.
Dezvatul de suzeta nu trebuie sa fie unul radical ori tensionat. Totul va trebui sa se faca treptat, linistit, parintii trebuind sa se foloseasca de diverse strategii, de genul „a mancat-o cutu-cutu…”.
Daca copilul trece printr-o perioada destul de tensionata, pastrarea suzetei poate fi chiar in propriul sau beneficiu. De aceea, daca parintii tocmai au trecut printr-un divort, daca au schimbat o locuinta, incercati sa fiti rabdatori cu acesta si oferiti-i suzeta la culcare tocmai pentru a avea senzatia ca nu totul este pierdut.
In timpul zilei incercati sa ascundeti suzeta si sa ii oferiti in schimbul acesteia jucaria preferata sau ursuletul de plus. Daca copilul va fi atasat de aceasta si ziua, va putea intampina dificultati de comunicare.
Daca suzeta este folosita in continuare, tineti cont de:
- sa nu legati cu snur suzeta de gatul bebelusului intrucat se poate sugruma;
- nu vom inmuia suzeta in zahar, apa sau in propria noastra saliva;
- nu ii dam voie sa introduca in gurita o suzeta rupta intrucat exista pericolul inecului;
- nu il obligam pe cel mic sa o foloseasca daca nu doreste;
- incercati sa ii distrageti atentia cu alte obiecte inainte de culcare, de exemplu: perna preferata sau ursuletul de plus;
- pe timpul zilei, faceti suzeta pierduta tocmai pentru a preveni deficientele de limbaj cauzate de aceasta.