[imagebrowser id=721]
Suptul este un reflex automat important pentru nou-nascut, pentru ca acesta ii ofera posibilitatea de a se hrani, asigurandu-i cresterea. Suptul confera bebelusului o stare placuta, un sentiment de siguranta si pace. Fiecare copil simte nevoia sa suga aproape zilnic, dar durata suptului este diferita la fiecare bebelus in parte. Cel mai adesea, in timpul somnului, ei plescaie din aceasta cauza.
Este bine sa ii dam copilului suzeta?
Uneori este bine, alteori nu. Alaptarea la san poate domoli cerinta copilului de a suge. Sunt copii care nu isi satisfac aceasta necesitate doar in intervalul in care il hranim, fapt datorita caruia manifesta o permanenta nevoie de a suge. O alegere corecta ar fi sa-i dam suzeta, pentru ca altfel va incepe sa suga degetul mare sau un alt deget, ori un colt de imbracaminte.
Cand facem o greseala dandu-i suzeta?
Nu este bine sa ii dam copilului suzeta atunci cand el plange din cauza ca nu si-a satisfacut o necesitate. Este foarte usor sa ii dam suzeta decat sa ne straduim sa aflam adevarata cauza a plansului. Prin intermediul plansului, orice copil incearca sa atraga atentia mamei. In ceea ce priveste igiena, este bine sa punem suzeta la fiert, adaugand bicarbonat in apa sau puteti utiliza solutii antiseptice. Nu este suficient sa spalam suzeta cu apa de la robinet!
Nou-nascutul are un reflex?
Reflexul copilului de a duce degetul mare in gura poarta numele de reflex Babkin. El este prezent mai ales atunci cand bebelusul simte o stare de disconfort. S-a demonstrat ca acei copii care dovedesc prezenta acestui reflex au o capacitate mai mare de autosugestionare.
Suzeta poate cauza infectii bucale?
Ceea ce cunoastem cu siguranta este faptul ca tinerea in gura pentru mult timp a unui obiect strain poate favoriza dezvoltarea si inmultirea microbilor.
Suzeta deformeaza arcada dentara?
Daca este folosita intreaga zi si noapte, suzeta poate deforma alinierea dintilor pentru o anumita perioada de timp. Atunci cand veti renunta la suzeta, dintii revin la normal la scurta durata. Ceea ce stim cu siguranta este faptul ca daca vom inlatura acest obicei inainte de varsta de 4 ani, nu va mai avea repercusiuni asupra alinierii dintilor.
Cand este bine sa dezobisnuim copilul sa mai doreasca suzeta?
Este bine sa-l lasam pe copil sa o foloseasca pana cand simte nevoia sa renunte la ea. In concluzie, este corect ca el sa decida. Ar fi un act de cruzime sa consideram intr-o buna zi ca bebelusul nostru a crescut suficient si prin urmare, nu mai are nevoie de suzeta!
Este periculos sa utilizam suzeta dupa varsta de 4 ani?
Adultii sunt cel mai adesea ingrijorati datorita deformarii dintilor. Datorita lipsei de informare, acestia pot lua de cele mai multe ori decizii care nu sunt foarte potrivite pentru copii. Un celebru medic pediatru afirma: „ intr-un studiu condus de medicii stomatologi de la Children’s Hospital din Boston, pe copiii care au obiceiul de a folosi suzeta, sau care isi sug degetul mare, si pe copiii care, in schimb, nu au deprins niciunul dintre aceste obiceiuri, s-a observat o mica diferenta intre cele doua grupuri cu privire la necesitatea de a folosi, ulterior, aparatul dentar”.
Adultii gresesc atunci cand indeparteaza suzeta copilului?
Atunci cand suprimam suzeta din viata copilului, apare o perioada mai agitata. Suzeta ii confera copilului liniste, securitate, placere. Si brusc, parintii decid sa indeparteze toate aceste satisfactii, pentru a evita strambarea dintilor. Trebuie totusi sa fim constienti ca exista riscul aparitiei unei traume psihologice. In realitate, cauza malformatiilor dentare este de natura genetica, asadar nu se datoreaza sugerii suzetei. Lasati-va copilul sa renunte singur la suzeta, pentru a inlatura posibile dezechilibre emotionale. Un copil lipsit de suzeta nu isi mai gaseste linistea, nu va mai reusi sa adoarma si sa se autocontroleze.
La ce varsta renunta de obicei un copil la suzeta?
In jurul varstei de 3 ani, copilul renunta treptat la suzeta. Daca un copil continua sa apeleze la suzeta si dupa varsta de 4 ani, atunci parintii ar trebui sa se intrebe daca au reusit sa construiasca un mediu linistit, iubitor, senin pentru copil, sau daca au reusit sa consolideze o stare incarcata de nesiguranta, tensiune, anxietate.
Sursa foto: femmes.portail.free.fr si www.famili.fr