Tastatura sau scrisul caligrafic – ce este mai important si mai ales cum anume influenteaza un astfel de lucru performanta scolara a elevului? Tot mai multi parinti incep sa isi puna din ce in ce mai des aceasta intrebare, in era tehnologiei.
In ultima perioada tot mai multi copii ajung sa manuiasca calculatorul inca de la cele mai mici varste, inlocuind de cele mai multe ori scrisul caligrafic cu utilitatea scriptica a tastaturii.
Cu toate acestea, specialistii avertizeaza asupra efectelor pe care le-ar putea avea scrisul la calculator in detrimentul scrisului de mana. Astfel de deprinderi pot deveni daunatoare atat pentru sanatatea copilului mic, dar si pentru asigurarea unor performante scolare crescute. Scrisul caligrafic determina odata cu el orientarea catre cunoastere si rezultate inalte la invatatura.
S-a constatat ca toti aceia care folosesc tastatura in locul scrisului de mana nu au intotdeauna cele mai bune rezultate la invatatura. Explicatia cercetatorilor este aparent simpla – scrisul caligrafic imprima odata cu el dezvoltarea memoriei vizuale, elevul putand asimila si recepta mai repede informatia pe care o transcrie.
Cercetatorii din Marea Britanie au incercat sa demonstreze acest lucru. Au creat doua grupuri de elevi, unii care foloseau scrisul caligrafic, iar ceilalti tastatura. Ambele grupuri au fost puse sa scrie un anumit alfabet necunoscut. Dupa ce au finalizat tema, scolarii au fost chestionati, cercetatorii dorind sa ateste daca elevii au reusesc sa recunoasca sau nu literele din alfabet, doar dupa simpla scriere a acestora in doua moduri diferite. S-a constatat faptul ca membrii grupului care au folosit scrisul caligrafic au reusit sa identifice mult mai bine literele fata de cei care au folosit tastatura.