Esti insarcinata si astepti primul copil, dar uneori simti ca acasa ai deja pe cineva care se comporta ca un copil? Este partenerul tau, care nu poate face fata noii situatii si de multe ori se comporta imatur. Un tata imatur nu stie cum sa reactioneze in rolul de tata. Este vorba probabil de sindromul Peter Pan.
Tocmai ai nascut si ai in fata ochilor rodul iubirii tale si al partenerului tau. Dintr-o data te simti mai matura, mai responsabila si mai… singura, pentru ca partenerul tau incearca sa se eschiveze din rolul de tata: nu se simte obligat sa aiba grija de copil, pune in prim-plan responsabilitatile si obiceiurile personale. Este un tata imatur, iar acest comportament este descris ca sindromul Peter Pan.
Cum recunosti sindromul Peter Pan?
Cum stii ca ai de-a face cu cineva care sufera de sindromul Peter Pan? „Eram un cuplu de tineri casatoriti fara prea multi bani, si atunci in fiecare luna puneam deoparte o suma de bani pentru carucior, patut etc., iar intr-o zi am aflat ca sotul meu a dat banii pe un set de lansete”, marturiseste Ana.
O astfel de situatie o numesc psihologii sindromul Peter Pan. Acesta se aplica barbatilor care vor sa ramana vesnic baieti. Dan Kiley, in celebra sa carte pe aceasta tema, sustine ca acest tip de comportament are la baza suprimarea emotiilor, lipsa abilitatii de luare a deciziilor, refuzul de a discuta subiecte dificile, invinovatirea altor persoane. Potrivit psihologilor, in lumea de astazi exista mai mult ca oricand persoane (femei si barbati) cu acest sindrom. Acest lucru se datoreaza imbogatirii populatiei, schimbarilor de modele familiale si principiilor de crestere a copiilor.
In urma cu doar cativa ani, copiii mergeau la facultate, apoi plecau de acasa si isi cautau un loc de munca. Cand baiatul avea o sursa de venit, putea fi considerat un adult si era pregatit sa-si intemeieze o familie. Astazi parintii imbraca si hraneasc copii de 30 ani, permitandu-le mai degraba sa-si dezvolte talentele, decat sa-i forteze sa-si traiasca viata pe cont propriu. Rezultatul este ca intalnim tot mai multi tineri iresponsabili si lenesi, care nu pot suporta consecintele actiunilor lor si nu doresc sa creasca.
Cum sa reactionezi cu un partener care sufera de Sindromul Peter Pan?
- Nu fi suparata din cauza achizitilor inutile, pe care le face, precum un set de lansete sau un televizor. Dar data viitoare ia-l de mana si spune-i „si acum vom merge impreuna la magazin sa cumparam ceea ce avem cu adevarat nevoie pentru copilul nostru – un patut de exemplu”. Lasa-l pe el sa aleaga modelul si marca pentru a considera cumparaturile distractive, nu doar o corvoada.
- Eternul copil se va comporta ca un copil. Trebuie sa-i explici in fiecare zi, cu rabdare, ca nu poate face intotdeauna ce vrea. Ca, uneori, trebuie sa puna deoparte distractia si sa se ocupe de responsabilitatile sale, cum ar fi copilul. In mod ideal, l-ai putea aduce cu picioarele pe pamant, angajandu-l in ceea ce faci tu. Cand ii faci baita celui mic, roaga-l sa te ajute. De asemenea roaga-l sa stea singur acasa cu copilul, in timp ce tu mergi la cumparaturi. Pas cu pas, ii vei arata ca viata de parinte, cu responsabilitatile ei, este mai importanta decat placerea.