Ingrediente:
- 500 g carne tocata de pui
- 2 cepe albe
- faina pentru pudrat
- 1 ou
- 1 lingura gris
- 200 g costita de porc, cu tot cu oase
- 3-4 morcovi
- 1 patrunjel
- 1 telina mica
- 1 litru de bors
- 1 ceasca suc de rosii gata preparat
- sare si piper
- leustean si patrunjel pentru ornat
Preparare:
- In doi litri de apa rece cu sare se pun coastele de porc si una dintre cepe, curatata de coaja, dar lasata intreaga. Se da oala pe foc, iar cand incepe sa dea in clocot se spumeaza.
- Cand carnea de pe coaste se desprinde usor de pe os si este facuta, se scoate ceapa si se arunca. Se strecoara zeama si carnea si se pun la loc in oala. Se da iar in clocot, apoi se adauga telina, morcovii si radacina de patrunjel, taiate cuburi.
- Se prepara perisoarele, amestecand carnea tocata de pui, oul, grisul, cea de-a doua ceapa, tocata marunt, sare si piper. Daca perisoarele sunt prea tari, se poate adauga un pic de ulei de floarea-soarelui. Amestecul de carne este potrivit daca putem lua din el cu o lingurita, apoi putem roti fara sa se lipeasca intre palmele pudrate cu faina, pentru a obtine bilute. Se scutura fiecare perisoara, ca sa nu se faca supa prea densa si alba, de la faina in exces.
- Dupa ce au fiert legumele, iar apa da in clocot, se pune prima perisoara in apa. Daca perisoara se ridica la suprafata intreaga, dupa un minut, se poate continua adaugarea de perisoare. Daca aceasta se dezintegreaza, se mai adauga faina sau pesmet in amestecul de carne.
- Se lasa perisoarele cca 15 minute la fiert, apoi se adauga borsul, strecurat prin sita. Dupa inca un clocot, se adauga sucul de rosii. Se mai lasa 2-3 minute, se stinge si se presara cu leustean tocat.