Frica de durere indeamna tot mai multe femei sa recurga la nasterea prin cezariana. Chiar daca este o interventie chirurgicala, pana si cezariana a putut fi transformata in asa fel incat proaspata mamica sa nu mai resimta niciun fel de durere.
Este posibila oare cezariana fara durere, se intreaba majoritatea mamicilor? Da. In timpul interventiei chirurgicale gravida nu simte mare lucru intrucat este anesteziata. Insa, dupa terminarea cezarienei este posibil ca durerile sa fie mai mari decat cele ale unei nasteri normale. De aceea, medicii s-au gandit la cateva solutii pentru a exclude aceste dureri de dupa interventia chirurgicala.
Experimentul Cohen Stark a reusit sa reduca cantitatea de sange pierdut si durerea din timpul cezarienei. Acesta a fost efectuat acum mai bine de opt ani si a reusit sa revolutioneze acest tip de interventie.
Medicul Cohen Stark a realizat o incizie foarte aproape de zona pubiana, realizand o taietura numai in trei straturi de tesut si nu in sase asa cum se obisnuia inainte. De aceea, coaserea inciziei este facuta mai usor ca urmare a celor trei straturi.
In ultima vreme, cercetatorii au reusit si un alt tip de cezariana fara durere – extraperitoniala modificata care consta in eliminarea aproape definitiv a durerii din timpul interventiei. Taietura se realizeaza tot foarte aproape de zona pubiana pe plan orizontal. Nu se taie peritonul, iar in uter se ajunge prin apasarea vezicii urinare. Anestezia folosita este plasata in zona inferioara a abdomenului in asa fel incat mama sa fie constienta de nasterea bebelusului. Dupa ce copilul este scos din uter, acesta este cusut, iar pentru piele se foloseste un lipici special capabil sa elimine cicatricile si sa ii acorde mamei o mai mare autonomie de miscare.
Asadar, cezariana fara durere este posibila. Recuperarea dupa cezariana este mult mai usoara. Proaspata mamica poate manca imediat dupa nastere, nu i se va mai pune sonda urinara, poate face dus si se poate ridica din pat chiar dupa operatie.
Nici durerile de dupa nastere nu sunt foarte mari, perioada post-partum fiind asemanatoare celei ale unei nasteri normale. In acest fel, mama se va ocupa mai repede copil si il poate alapta chiar imediat dupa nastere intrucat laptele nu conteneste sa apara chiar dupa cezariana.
Chiar daca nu se foloseste inca la noi in tara, aceasta tehnica va deveni in scurt timp o alternativa a nasterilor moderne.