Nu ar trebui sa lasi copilul mai mic de doi ani la televizor. Programele educative de televiziune destinate celor mici, intarzie de fapt dezvoltarea limbajului. Prof. Dimitri Christakis, pediatru la Seattle Children’s Research Institute si Universitatea din Washington, a realizat un amplu studiu, in care a demonstrat, ca cel putin pana la varsta de doi ani (ideal trei), un copil nu ar trebui sa se uite deloc la televizor.
Imaginile luminoase cu succesiune rapida obosesc creierul copilului, iar cel mic devine agitat si nelinistit. Secventele audio stridente, montajele rapide, flash-uri puternice suprastimuleaza creierul copilului, aflat in plina dezvoltare.
Micul spectator din fata televizorului:
- priveste, asculta, dar nu interactioneaza cu alti vorbitori, nu vorbeste, nu isi exerseaza limbajul propriu, sau o face gresit;
- presteaza o activitate statica, care poate duce la obezitate infantila;
- nu isi construieste musculatura, indemanarea, prin urmare dezvoltarea motorie are de suferit;
- poate imita ceea ce vede intr-un material filmat, insa invata mult mai multe dintr-o experienta reala;
- are nevoie de tine ca sa inteleaga ce priveste.
Conform studiului mentionat mai sus, cu cat copilul s-a obisnuit mai devreme si mai mult sa se uite la televizor, cu atat mai putin ii va place sa citeasca, sa invate si sa fie atent la lectie, iar rezultatele la invatatura vor fi mai proaste. Daca totusi il lasi la desene animate, limiteza-i aceasta activitate la maxim 30 minute pe zi, timp in care vei sta alaturi de el si ii vei povesti ce se intampla pe micul ecran.
sursa foto: mid-day.com