Cand cresc, copii nu devin mai putin temperamentali sau mai putin sensibili, insa capata niste abilitati de a-si controla temperamentul si de a face fata mai bine provocarilor lumii inconjuratoare. Pe la trei luni, incep sa zambeasca, sa gangureasca, sa se rostogoleasca, sa prinda cu manuta si sa molfaie lucrurile in gura. Si, nu peste mult timp, isi insusesc si cateva tehnici de autolinistire extraordinar de eficiente, cum ar fi rasul, introducerea obiectelor in gura si miscarea.
Care este temperamentul bebelusului tau?
Inca din primele zile de viata poti observa cateva semne ale viitorului temperament al bebelusului tau. Raspunsurile la urmatoarele intrebari te-ar ajuta sa iti dai seama daca temperamentul copilului tau este mai linistit sau mai patimas.
- O lumina puternica, un scutec ud sau un curent de aer rece il fac pe bebelusul tau sa scanceasca sau sa tipe in toata regula?
- De obicei, cand il intinzi pe spate, bratele lui stau linistite pe langa corp sau se agita?
- Tresare cu usurinta la sunetele mai puternice si la miscarile bruste?
- Cand ii este foame, devine treptat tot mai agitat sau incepe direct sa planga, foarte tare?
- Cand mananca, se poarta ca un degustator de vinuri (care soarbe calm, cu inghitituri mici) sau este un haplea (inghitind laptele pe nerasuflate)?
- Daca se pune pe plans zdravan, cat de greu este sa ii captezi atentia? Cat de mult timp iti ia ca sa il linistesti?
Aceste indicii nu pot fi indicatori exacti ai temperamentului pe care il va avea copilul toata viata, dar te pot ajuta sa incepi sa-l cunosti si sa-i respecti unicitatea. In timp, sugarii dobandesc suficient de mult control asupra corpului lor nedezvoltat inca, si aceeasi pofta pe care-o aveau sa urle ca din gura de sarpe isi gaseste exprimarea in chicoteli si hohote de ras.
Ce bine e cand te potrivesti – ce se intampla atunci cand doi cockeri spanioli aduc pe lume un doberman?
Din moment ce temperamentul este, in mare masura, mostenit, personalitatea unui bebelus reflecta aproape intotdeauna personalitatea parintilor. Totusi, asa cum niste parinti cu ochi caprui pot avea un copil cu ochi albastri, si parintii linistiti se pot trezi cu un bebelus „terorist”, care ii poate face sa-si ia campii!
Uneori, parintii intampina dificultati atunci cand trebuie sa aiba grija de un bebelus al carui temperament difera foarte mult de al lor. Este posibil sa-si stranga prea tare in brate copilul sensibil sau, invers, sa nu isi tina prea bine copilul impulsiv. Acesti parinti trebuie sa se invete cu temperamentul unic al bebelusului lor si sa-l educe exact asa cum i se potriveste cel mai bine.
Sugarii cu un temperament irascibil se transforma adesea in cei mai veseli si comunicativi membri ai familiei. („Mama, uita-te! Uita-te! E incredibil!”) Si se intampla frecvent ca sugarii sensibili sa devina niste copii plini de compasiune si receptivi. („Nu, mama, nu e mov, e liliachiu.”)
Asa ca nu trebuie sa te simti descurajata daca ai un bebelus mai dificil. De multe ori, acestia devin cei mai dragalasi si mai entuziasti copii din lume!
Sursa: „Cel mai fericit bebelus din lume”, Harvey Karp