Prin masurarea temperaturii bazale orice femeie poate beneficia de anumite detalii cu privire la propria sa fertilitate. Desi nu creste spectaculos, in realitate aceasta prezinta in momentul ovulatiei anumite diferente de cateva zecimi care trebuiesc privite cu multa atentie si asociate cu celelalte detalii pe care le ofera organismul.
Chiar daca cresterea temperaturii bazale are loc, de regula, la mijlocul intervalului ciclului menstrual, pot exista situatii ca femeia sa ovuleze atat mai devreme, cat si mai tarziu, ceea ce va necesita o mai mare atentie si preocupare din partea sa.
Temperatura bazala sau temperatura corpului reprezinta una dintre cele mai des intalnite metode de identificare a perioadei fertile a unei femei. Cu toate acestea, cresterea sa va trebui asociata cu alte simptome ale ovulatiei, precum cresterea secretiei cervixului. Simpla sa crestere nu presupune intotdeauna faptul ca femeia se afla la ovulatie, putand fi vorba de o raceala ori de alte afectiuni medicale.
Pentru o mai mare siguranta si pentru a beneficia de rezultatul dorit, orice femeie va trebui sa isi ia zilnic temperatura bazala, notand valorile cu multa atentie intr-un tabel. De regula, temperatura bazala se va lua in acelasi interval orar al zilei, cu preponderenta dimineata, pentru masurarea sa fiind nevoie de un termometru destul de performant, capabil sa identifice cu usurinta diferentele mici de valoare.
In plus, pentru ca masurarea temperaturii bazale sa reuseasca sa identifice momentul perioadei fertile, orice femeie va trebui sa foloseasca aceleasi metode. Cu alte cuvinte, in cazul in care aceasta este masurata rectal, vaginal ori sublingual se va continua asa pana la depistarea cu exactitate a perioadei fertile, fara a schimba modalitatea de masurare.