Terorile nocturne sunt prezente cand copilul se trezeste in timpul noptii foarte infricosat, de multe ori cu ochii larg deschisi, tipand sau zvarcolindu-se, insa in ziua urmatoare nu-si mai aduce aminte ce s-a intamplat. Iata si cateva cuvinte despre smulgerea parului, despre care se crede ca este o convulsie, provocata, in general de un exces de anxietate.
Terorile nocturne reprezinta un risc mai mare de aparitie cand copilul este foarte obosit. De obicei, apar in acelasi moment in fiecare noapte, de multe ori la scurt timp dupa ce copilul a adormit. Dimpotriva, cand este vorba de cosmaruri, copilul si le aminteste de cele mai multe ori in ziua urmatoare si ele apar in momente diferite pe parcursul noptii.
Terorile nocturne sunt cauzate de o perturbare aparuta in ciclul normal de somn al creierului, nu neaparat de factori emotionali. De multe ori sunt limitate in timp.
Interventii posibile:
- In cazul in care s-a dezvoltat un ciclu al terorilor nocturne, schimbati ora de culcare a copilului pentru a opri aparitia acestora;
- Daca terorile nocturne persista, copilul poate fi ajutat pentru o scurta perioada de tratament medicamentos prescris de catre pediatru.
Smulgerea parului
Alaturi de rosul unghiilor, smulgerea parului, reprezinta o compulsie despre care se crede ca este provocata, in general, de un exces de anxietate. Copilul poate sa-si smulga genele sau firele de par din scalp. Acest comportament este abordat cel mai usor cand copilul vrea sa se opreasca.
Interventie posibila:
- De cele mai multe ori, acest comportament nu este constientizat de catre copil, asadar, a-l ajuta pe copil sa devina constient ca-si smulge fire de par, atunci cand se intampla, este un prim pas important.
Nu trebuie sa faci copilul sa se rusineze. Atrage-i atentia asupra comportamentului cu blandete. Spune-i ca iti dai seama ca este greu sa incetezi un asemenea comportament.
Utilizeaza un sistem de recompensare comportamentala in trei pasi. 1) Creste nivelul de constientizare a comportamentului, 2) Dezvolta un comportament alternativ pentru reducerea tensiunii si 3) Recompenseaza copilul atunci cand se opreste din smulgerea parului si utilizeaza un comportament aternativ, cum ar fi strangerea in mana a unei mingii de cauciuc.
Deoarece smulgerea parului se incadreaza in categoria ‚tulburari compulsive’, medicamentele cu inhibitori selectivi ai recapatarii serotoninei, utilizate in tratamentele compulsiilor, pot fi de ajutor, insa numai sub supavegherea si la sugestia unui medic de spcialitate.