[imagebrowser id=507]Examinarea ADN-ului atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere ajuta la determinarea malformatiilor genetice, precum si la depistarea caracteristicilor cromozomiale.
De regula, testarea genetica in sarcina se face cu ajutorul prelevarii unei probe de sange. Aceasta depisteaza din timp daca fatul se afla in pericolul de a fi infectat cu o anumita boala genetica sau nu, reusind astfel sa se previna malformatiile congenitale de dupa nastere.
In cazul in care testarea genetica va indicat un risc destul de mare ca bebelusul sa se nasca cu o anomalie genetica medicii ar putea recomanda intreruperea sarcinii si adoptia unui copil. Riscul de sindrom Down, ADHD, riscul de sinfrom Edward sau autismul pot fi prevenite si depistate la timp cu ajutorul testelor genetice.
Principalele teste genetice care se pot face sunt:
- Identificarea purtatorilor – prin intermediul sau se pot depista anumite anomalii sau malformatii ce pot fi transmise pe cale ereditara in timpul nasterii;
- Testarea prenatala – include de regula bitestul sau triplul test. Cu ajutorul sau se poate depista din timpul sarcinii daca bebelusul s-ar putea naste cu o anumita boala genetica, de tipul Down, Edward, ADHD.
- Screeningul nou-nascutilor, de tipul fenilcetonuriei poate depista imediat dupa nastere principalele boli metabolice ale acestuia;
- Testarea bolilor cu debut tardiv – cu ajutorul sau se va putea observa daca bebelusul prezinta riscul de a se imbolnavi ulterior, din punct de vedere genetic;
- Identificarea genetica – este o procedura care se realizeaza folosindu-se amprentarea prin probe ADN. Aceasta testare este ajutatoare pentru depistarea paternitatii dupa nastere.
Cu toate ca medicii recomanda testarea genetica, aceasta include o serie de factori, mai ales psihologici care isi pot pune amprenta pe viata noastra personala.
Odata depistata o astfel de probleme, lucrurile se pot schimba in relatia de cuplu, tocmai de aceea specialistii recomanda mersul la specialist.
Chiar si asa, in cazul in care din testarea genetica a reiesit riscul de anomalie a fatului, parintii pot opta pentru intreruperea sarcinii, chiar si la o varsta mai inaintata. Medicii pot recomanda tratarea pacientilor pentru a putea ulterior aduce pe lume un bebelus perfect sanatos.
Foto: http://sanatate.bzi.ro / http://www.clicksanatate.ro