Desi obstetricianul urmareste fatul pe tot parcursul sarcinii prin ultrasunete, teste de sange si amniocenteza, unele lucruri nu pot fi evaluate abia dupa nastere.
Este deosebit de important ca eventualele probleme de sanatate pe care micutul tau le-ar putea avea sa fie despistate din timp.
Bebelusii pot raspunde la imagini si la sunete inca din prima zi. Astfel, auzul si vederea pot fi verificate pentru prima data la copii la nastere, in maternitate.
Scorul Apgar
Un medic sau o asistenta vor verifica imediat dupa nastere aspectul, pulsul, activitatea si respiratiile bebelusului. Fiecare dintre ele va fi notata. Acest examen este cunoscut ca nota primita de copil la nastere. Acest scor evalueaza adaptarea copilului de la viata din uter la cea din exterior.
Screening de auz
Medicii vor introduce o sonda in urechea bebelusului. Apoi ii vor pune dispozitive de monitorizare pe cap pentru a-i inregistra undele cerebrale in timp ce raspunde la sunetele trimise prin sonda sau casti.
De ce are nevoie bebelusul: Deoarece pierderea auzului este greu de detectat la un copil in primele cateva luni de viata sunt necesare aceste examinari. Acest screening se va efectua in primele 48 de ore de la nastere.
Screening-ul neonatal
Testul verifica tulburarile metabolice si hormonale congenitale. Cateva picaturi de sange de pe calcaiul bebelusului sunt necesare pentru analiza. Examinarea se face in primele 2 zile de viata ale copilului.
Desi relativ rare, tulburarile metabolice pot provoca intarziere mintala. Dar, daca sunt descoperite devreme, potentialele probleme de sanatate pot fi prevenite si chiar oprite.
Vaccin impotriva hepatitei B
Vaccinul este injectat in coapsa. Bebelusii nascuti de mame cu hepatita B-pozitiva primesc vaccinul si antiserul. Acestea contine anticorpi de combatere a infectiilor. Va fi administrat in primele 12 ore de viata. Cei ale caror mame au dat rezultate negative pot primi vaccinul inainte de a fi externat din spital sau in primele cateva saptamani de viata.
Din cauza amestecului de sange matern si fetal in timpul nasterii, mamele cu hepatita B sunt susceptibile de a transmite boala copiilor lor in timpul nasterii. O serie de vaccinari impiedica transmiterea.