La prima vizita prenatala, medicul tau obstetrician iti va recomanda o serie de analize de sange, printre care una esentiala, care iti va detecta o posibila anemie. Aceste analize includ teste precum hemoglobina sau hematocritele.
Daca in urma testului se dezvaluie niveluri mai mici de hemoglobina sau hematocrit in sange, este posibil sa suferi de o forma de anemie. Mai departe, medicul iti va recomanda si alte teste care vor determina cauzele anemiei.
Chiar daca nu ti se detecteaza anemia la inceputul sarcinii, medicul tau iti va recomanda sa repeti aceasta analiza la fiecare set de teste pe care le vei face in timpul sarcinii, cu atat mai mult in trimestrul doi si trei.
Tratament
Daca suferi de anemie in timpul sarcinii, este posibil sa ti se recomande un supliment de fier si acid folic aditional vitaminelor pe care deja le iei inca din primul trimestru. Medicul iti poate recomanda sa adaugi in dieta ta alimente bogate in fier si acid folic. Aditoinal ti se va recomanda sa refaci testul pentru anemie dupa o anumita perioada de timp, astfel incat medicul sa verifice nivelul de hemoglobina din sange si daca acesta s-a imbunatatit.
Pentru a trata deficientele de vitamina B12, medicul iti poate recomanda un supliment. De asemenea iti va fi recomandat sa introduci in dieta ta alimentara zilnica mai multe proteine de origine animala:
- Carne
- Oua
- Produse lactate
Medicul tau obstetrician iti poate recomanda vizita la un hematolog, specializat in anemie sau tulburari ale sangelui. Specialistul iti poate trata aceasta afectiune in timpul sarcinii sau o poate tine sub control, astfel incat sa nu-ti afecteze bebelusul.
Poti preveni?
Pentru a preveni anemia in timpul sarcinii, asigura-te ca oferi organismului suficient fier. Consuma meniuri echilibrate si alimente bogate in fier. Alege trei alimente pe zi care contin fier:
- Spanac
- Broccoli
- Carne, peste
- Fasole
- Tofu
- Oua
- Nuci sau seminte
- Nap
Alimentele bogate in vitamina C iti pot ajuta organismul sa absoarba mai mult fier. Printre acestea se incadreaza:
- Suc de citrice
- Capsune
- Kiwi
- Rosii
Nu uita de alimentele bogate in acid folic, printre care:
- Cereale integrale
- Fasole uscata
- Salata
Este indicat sa urmezi sfatul medicului in ceea ce priveste consumul de suplimente cu fier sau acid folic. Vegetarienele trebuie sa discute cu medicul care urmareste sarcina despre consumul de Vitamina B12 in timpul sarcinii sau in cand alapteaza.