Desi nu devine intotdeauna obligatoriu, testul pentru depistarea bacteriei Mycobacterium tuberculosis sau asa-zisul test cutanat la tuberculina devine eficace atunci cand dorim sa depistam daca o persoana este sau nu infectata cu o asemenea bacterie.
Si cu atat mai mult ne ajuta atunci cand vine vorba de bebelusul nostru, fiind mult mai plapand si sensibil la orice asemenea virusi ori bacterii. Efectuarea, dar si citirea unor asemenea teste reprezinta o etapa destul de indelungata, ce trebuie destul de bine supravegheata, facuta numai de specialisti pneumologi.
Testul la tuberculina se realizeaza prin injectarea a 0,1 ml derivat proteic de tuberculina pe antebrat. Injectarea trebuie realizata cutanat, cu multa atentie, folosindu-se o seringa cu ac a carui taietura sa fie indreptata catre sus. Atunci cand aceasta injectie este administrata corespunzator se va realiza cutanat o mica induratie de circa 7-8 mm diametru.
Citirea corecta a testului se face intre 48 si 72 de ore, de aceea pacientul trebuie sa se prezinte la medic in acest interval. Depasirea acestuia impune o noua testare
Citirea testului depinde de:
– cat de mare este induratia de pe antebrat;
– riscul ca persoana respectiva sa fie infectata cu Mycobacterium tuberculosis.
Efectuarea testului la tuberculina se poate face ori de cate ori se va considera ca exista suspiciuni cu privire la o asemenea infectare, neavand niciun fel de reactii adverse.
Depistarea din timp a infectarii cu o astfel de bacterie reduce riscul imbolnavirii grave a micutului tau, tratarea din timp ajutand la evitarea unor situatii de cele mai multe ori dramatice pentru cei infectati.