Urmeaza sa deveniti mamica…Mai aveti de strabatut circa 40 de saptamani de sarcina, ce impun efectuarea unui set complet de analize si ecografii. Imediat dupa prima vizita la medic vi se vor preleva probe de urina in vederea efectuarii unor teste de urina, analiza ce se va repeta atat in trimestrul II cat si in trimestrul III de sarcina.
Daca apar anumite probleme legate de interpretarea testului de urina ori anumite modificari ale acesteia testul va trebui repetat ori de cate ori se va recomanda de specialist. Iar daca va intrebati de ce testul de urina este o analiza destul de importanta in sarcina, ei bine, iata mai jos raspunsul.
A fi depistata cu infectie urinara in timpul sarcinii poate determina o serie de complicatii grave atat pentru gravida, cat si pentru fat. De aceea, aceasta va trebui descoperita din timp pentru a putea fi tratata in asa fel incat sa nu cauzeze probleme de sanatate celor doi. In cazul aparitiei unor modificari ale sumarului de urina sau urocultura se va trece la identificarea germenelui care a cauzat infectia urinara, urmandu-se a i se prescrie gravidei tratament cu antibiotice.
Testarea urinii va urmari limitele normale ale glicozuriei, proteinuriei, corpii cetonici urinari, hematii si bacterii.
Glicozuria poate aparea la femeile insarcinate in ultimul trimestru de sarcina fara a avea o anumita semnificatie patologica. Exista totusi si situatia deloc placuta in care se poate depista o cantitate mare de glucoza in urina ceea ce poate duce la aparitia diabetului gestational, o afectiune ce poate impune o serie numeroasa de probleme. Totusi, pentru clarificarea situatiei, medicul va solicita efectuarea unui test de toleranta la glucoza si abia mai apoi poate da sau nu diagnosticul de diabet in sarcina.
Proteinuria sau proteinele eliminate odata cu urina poate determina o serie de afectiuni, de la infectia urinara destul de crescuta, pana la apartitia preeclampsiei in sarcina, afectiuni destul de periculoase la adresa vietii fatului, dar si al gravidei, ce trebuies tratate cu cea mai mare grija.
Corpii cetonici urinari sau rezervele de energie ale organismului pot aparea in urina ca urmare a unui diagnostic de diabet zaharat. Asa ca, daca gravida acuza probleme de greata, varsaturi, inapetenta si scaderea in greutate, se va recomanda efectuarea unei astfel de testari intrucat gravida poate fi suspecta de diabet zaharat.
Existenta hematiilor si bacteriilor in urina determina prezenta unei infectii urinare destul de crescute, la fel de riscanta ca si afectiunile de mai sus.
Asadar, examinarea medicala de specialitate se impune in cazul oricarei suspiciuni de acest fel, pentru a se evita astfel o dezvoltare incorecta si suferinda a fatului in mediul intrauterin.