[imagebrowser id=318]Testul non-stres se efectueaza incepand cu saptamana 28 de sarcina, reusind astfel sa evalueze modul de dezvoltare al bebelusului din burtica mamei.
Testul non-stres se efectueaza pentru a depista numarul contractiilor mamei, dar si bataile cardiace ale bebelusului. Masuratorile se realizeaza pe o perioada mai lunga, de circa 20 de minute in asa fel incat medicul sa poata depista din timp daca exista probleme.
De regula, testul non-stres se efectueaza in timpul sarcinii atunci cand mama are o suspiciune ca bebelusul nu mai este la fel de activ in burtica, dar si atunci cand sarcina s-a prelungit peste durata normala. In cazul in care mama este suferinda de hipertensiune sau diabet, precum si atunci cand bebelusul are o greutate mai mica sau mai mare decat normal medicul poate recomanda o astfel de analiza in sarcina.
In cazul in care numarul batailor cardiace ale bebelusului nu creste nici macar atunci cand este activ, se poate spune ca rezultatul testului este „non reactiv”, ceea ce poate ascunde o problema de sanatate a acestuia. Intr-o astfel de situatie medicul poate recomanda repetarea testului non-stres dupa cateva zile pentru a se putea observa cu claritate care este evolutia bebelusului si daca acesta se dezvolta sau nu normal.
Daca exista o suspiciune in urma interpretarii testului non-stres medicul va examina ecografic gravida pentru a depista eventualele anomalii sau malformatii ce ii pot pune bebelusului viata in pericol.
Foto: http://www.utilecopii.ro / http://www.secretelenaturii.ro