Testul Papanicolau este extrem de util pentru sanatatea oricarei femei, depistand din timp riscul de imbolnavire al acesteia.
Testul Papanicolau se efectueaza in centre medicale specializate, fiind uneori subventionat de Casele de Asigurari de Sanatate. Acesta presupune recoltarea unor celule din interiorul colului uterin, cu ajutorul unei spatule de lemn. Este o procedura nedureroasa ce poate fi efectuata in cateva minute de cadrele medicale acreditate. Celulele recoltate sunt introduse intr-o eprubeta si trimise la laborator pentru diagnosticare. Recoltarea se va face in perioada ovulatiei, in cea de-a paisprezecea zi calculata din momentul ultimei sangerari. Pentru siguranta testarii, este recomandat ca partenerii sa nu intretina relatii sexuale cu circa 48 de ore inainte . De asemenea, nu este indicata folosirea dusurilor interne ori a unguentelor vaginale mai inainte cu 24 de ore.
Testul Papanicolau poate fi efectuat de catre femeile care si-au inceput viata sexuala. De asemenea, acesta poate fi realizat si in cazul celor care se afla la menopauza.
Daca se depisteaza o inflamatie, medicii pot recomanda un tratament de specialitate cu antibiotice si unguente locale, un asemenea lucru datorandu-se unor infectii situate la nivelul colului uterin, mai putin periculoase.
In cazul depistarii unor anomalii medicii pot recomanda investigatii suplimentare intrucat la nivelul colului uterin ar putea aparea anumite modificari de origine canceroasa.
Testul Papanicolau depisteaza, de regula, cancerul de col uterin si infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). Simptomatologia acestor afectiuni nu este dureroasa, lucru care poate lua prin surprindere orice femeie. Tocmai de aceea, testarea odata la sase luni devine obligatorie, reusind astfel sa previna imbolnavirile grave.