Orice mamica din lume stie bine cum este: ai o multime de treburi, nu stii ce sa faci mai intai, toata lumea trage de tine… Chiar si tu tragi de tine. Iar asta in timp ce nu te simti prea bine oricum, nici fizic.
Perioadele indelungate de stres au efecte nocive puternice pentru starea de sanatate a oricui. Nasterea este o trauma in sine, iar apoi lungile perioade de nesomn, schimbarile survenite in cuplu, in organismul tau, in paralel cu necesitatea de a face fata urgentelor si prioritatilor cotidiene, apoi de a rezolva contratimp o serie de lucruri. Adaugand si copiii, mofturile, starile lor, presiunile economice actuale, anumite situatii familiale specifice etc. identificam un tablou complex, ce explica faptul ca aproape 80% dintre romani (spun specialistii) sufera de stres intr-o masura mai mica sau mai mare.
Treci la actiune
Cauti leac pentru stres? Poate ca multi apropiati (sau chiar terapeuti diversi) te vor sfatui sa eviti situatiile stresante, sa ai mai multa grija de tine, sa faci sport, plimbari lungi, bai calde cu esente, sa iti acorzi minute de rasfat… Toate acesta suna foarte dragut, insa pentru o persoana aflata sub presiune si care are senzatia ca este prinsa intr-un carusel de sarcini astfel de sfaturi pot fi insa mai degraba frustrante. Tu stii mai bine ce ai de facut cu tine. Iar cu copiii, familia, serviciul nimic nu se va schimba cu o plimbare lunga. Si oricate bai ai face, lucrurile nerezolvate te vor urmari inconstient, mentinand stresul.
O solutie totusi exista: sa lucrezi cu felul in care reactionezi tu la toate acestea. Poti sa actionezi in paralel pe mai multe planuri: starea fizica (hormonii sunt tot ai nostri), programarile mentale, munca si relatiile oamenii din jur. In ceea ce priveste ultima situatie, desi multe persoane stresate cred ca nu pot schimba mediul, partenerii, familiile (sau ca nu isi permit s-o faca), ele pot schimba totusi cerintele pe care le au fata de cei apropiati.
Programari mentale si exercitii
Creierul unei persoane stresate este ca o memorie de calculator supraincarcata. Tu ai milioane de ganduri simultan si peste 60.000 de idei pe zi. Din pacate, creierul nu creeaza o puzderie de imagini cu tine dansand pe o plaja, calatorind pe stradute exotice, meditand in varf de munte, facand dragoste cu partenerul tau iubitor… Cele mai multe ganduri sunt legate de realitatea imediata, panici, ingrijorari diverse, sarcini de dus la bun sfarsit. Plus: reprosuri, cuvintele urate ale altora, o mitocanie in trafic, o veche intamplare traumatizanta, o frica, alta frica…
Ti-ai dori sa le poti tine sub control, dar ideea ca poti controla ce gandesti in fiecare moment e mai mult un mit. Atata timp cat esti viu, gandurile vin si pleaca, iar cele rele fac parte din tine, la fel ca si cele bune. Poti face insa doua lucruri: sa opresti gandurile rele, iar treptat sa inlocuiesti gandurile nocive cu unele mai putin nocive. Daca le blochezi pe cele rele, poti ameliora starile de moment, dar tot trebuie sa si lucrezi pe ele, mai tarziu.
Pentru a le opri, inchipuie-ti de exemplu un semafor pe rosu sau un politist fluierand. Spune in mintea ta „stopˮ. Vezi recomandarile de la final pentru schimbarea gandurilor. Meditatia poate fi si ea un procedeu pentru linistirea mintii, insa e nevoie de multa practica si de mentinerea obiceiului.
Bolile fizice
Urmeaza-ti instinctul. Trupul stie adesea mai multe decat stie creierul. Multi oameni isi trateaza bolile fizice fara a da atentie cauzei reale sau fara a constientiza ca sunt stresati. Iar afectiunile se amelioreaza, doar, ca urmare a medicatiei, revenind daca nu ne schimbam stilul de viata. Si totusi problemele de sanatate, unele chiar grave, precum afectiunile tiroidiene, bolile de stomac, psoriazisul, afectiunile imunitare, se instaleaza a urmare a stresului. Asculta-si corpul. Orice afectiune este si urmarea unui stil de viata agitat, a alimentatiei nesanatoase, uneori a mostenirilor de familie, dar inclusiv a relatiilor nocive cu cei din jur. Cand ti se da un tratament pentru o afectiune, incepe sa lucrezi inclusiv la programul de mai jos. Identifica ce anume nu merge bine in viata ta si, da, cauta un psiholog daca remarci ca unele probleme stresante te depasesc.
Plan de reducere a stresului in 5 pasi
- Lucreaza cu gandurile pe care le creezi. Acorda-ti un sfert de ora zilnic, alegand un moment in care stii ca e cel mai putin probabil sa fii deranjata. Fa-ti un caiet in care sa iti notezi gandurile automate, cele care iti vin in minte atunci cand simti cum te cuprinde panica. Pentru fiecare gand automat pe care il notezi, scrie pe pagina opusa un gand-sprijin. De exemplu, gandul „nu o sa termin niciodata lucarea asta de licenta, am copil, serviciu, sotˮ este cel care te blocheaza si din cauza caruia simti ca iti creste tensiunea. Pe pagina opusa vei scrie varianta logica: „Daca scriu in fiecare zi cate 2 pagini, care imi iau doar o ora, voi avea 10 pagini intr-o saptamana, deci o pot termina in 2 luni. Scrie cat mai multe astfel de ganduri zilnic si indreapta-le. Fa acest exercitiu timp ce cel putin o luna.
- Respira. Folosirea tehnicilor de respiratie te va ajuta sa te relaxezi iar partea buna este ca unele pot fi aplicate oricand in timpul zilei. Iataun exercitiu simplu care ajuta la calmare: respira adanc si lent. Numara rar pana la 7 cand inspiri, iar apoi, pe expiratie, numara pana la 11. Repeta acest fel de a respira de 7 pana la 11 ori.
- Magneziu si calciu. Fa-ti analizele. Daca exista o lipsa de magneziu si calciu in organism, se trateaza intai lipsa de magneziu. Daca exista o infectie urinara, se trateaza intai infectia urinara si abia apoi lipsa de magneziu. Nu lua magneziu cu B6 decat daca lipseste si ea, aceasta vitamina, desi esentiala, este un excitant nervos daca e adaugata suplimentar in organism. Plimba-te prin natura mai des (daca ai copii le va face bine si lor) pentru a fixa calciul in organism. Vitamina D3 de sinteza provine cel mai adesea din surse care nu pot fi folosite de catre organism, e de preferat soarele.
- Contact fizic. Desi contribuie la stresul tau, familia este de un mare ajutor pe de alta parte. Chiar daca ai copii agitati sau neasculatatori, vei vedea ca starea ta schimbata de spirit va face minuni si pentru ei. Chiar daca ai o retinere in fata contactului fizic, copiii, cel putin, sau animalele de casa sunt linistitoare prin afectiunea lor neconditionata. Pentru cateva minute de pauza periodice, asculta inimioara unui copil, a unui catel sau a unei pisici si alunga orice gand din minte.
- Rescrie-ti programul. Rezerva-ti cateva ore pentru asta, cat mai curand. Foloseste acest timp ca sa pui pe hartie toate sarcinile pe care le ai si refa-ti orarul in asa fel incat sa nu ai mai mult de 10 ore de munca pe zi (cu tot cu munca de acasa), cu 2 pauze de jumatate de ora intre ele si cu pauze de 10 minute intre o ora si alta. Da, ca la scoala. Lasa o zi pe saptamana libera. Tot ce depaseste acest orar trebuie incredintat altcuiva. Nu mai amana, doar fa-o cumva. De cele mai multe ori stresul apare din cauza faptului ca ne implicam in mai mult decat putem duce.