[imagebrowser id=733]
Ce functie are cordonul ombilical?
Cordonul ombilical este organul ce leaga mama de copil, garantandu-i bebelusului, prin intermediul circulatiei sangvine, toata hrana de care are nevoie pentru crestere in timpul vietii sale in uter. Cordonul este compus dintr-o vena care duce sangele mamei la fat si doua artere care duc sangele in directia opusa.
Ce este ciotul ombilical?
Cordonul ombilical este taiat la nastere, lasandu-se un ciot scurt in mijlocul abdomenului, de 3, 4, sau 5 cm. Ciotul are o culoare alb-gri si o consistenta moale. Treptat, acesta se usuca, capatand o culoare neagra si o consistenta dura. Acest fenomen se numeste mumificare si conduce la caderea ciotului in aproximativ 7-10 zile. Pentru a ajuta desprinderea ciotului este necesar sa actionati prin ingrijiri simple care sunt indicate in maternitate si sunt apoi continuate atunci cand mama se intoarce acasa, unde ciotul se va desprinde dupa ce se usuca in intregime.
Cum ingrijim ciotul ombilical?
Limita dintre pielea normala si ciot trebuie sa fie inconjurata si stransa cu o fasie subtire din fasa sterilizata, rasucita si imbibata in alcool pentru a putea strangula ciotul la baza, in timp ce restul trebuie infasurat cu o fasa sterila. Acest tip de tratament se efectueaza de mai multe ori pe zi, mai ales daca fasa este umezita sau murdara. In acest fel, se accelereaza procesul de mumificare si cadere si se previn infectiile.
Tratarea ciotului ombilical este dureroasa?
Tratarea ciotului nu este dureroasa. Tratarea este un procedeu pe care multe mamici o intreprind cu frica, dar care nu ii provoaca micutului nici durere si nici disconfort, de aceea trebuie sa actionam in fiecare zi. Copilul poate plange datorita faptului ca simte o raceala provocata prin aplicarea alcoolului sau a apei oxigenate.
Dupa cat timp se desprinde ciotul ombilical?
Daca tratamentul este urmat cum trebuie, ciotul cade in mod normal dupa 7-10 zile de la nastere. In caz contrar, nu va alarmati si apelati la medicul pediatru pentru a verifica daca ciotul nu s-a infectat. Daca dupa 10-12 zile, ciotul nu a cazut, trebuie sa il legati strans la baza, sau chiar sa il taiati cu o foarfeca sterila.
Ce sa facem cand ciotul ombilical a cazut?
Dupa ce a cazut ciotul ombilical, va ramane o mica rana care se va transforma repede intr-o cicatrice coborand spre interiorul abdomenului. In unele cazuri, ombilicul nu se lasa in jos, ci ramane la nivelul pielii abdomenului, sau chiar iese in relief. Trebuie sa dezinfectati mica rana cu ajutorul apei oxigenate si sa o acoperiti cu o fasa sterila. Este un fapt firesc sa curga putin sange. Dupa 2-3 zile de la caderea ciotului, puteti face baie copilului, spaland fara teama acea zona.
Pot aparea complicatii dupa caderea ciotului?
Complicatiile sunt foarte rare. Daca totusi pielea din jurul ombilicului se inroseste, rana secreta o substanta galbuie cu miros urat, sau curge sange foarte mult, este nevoie sa va adresati medicului imediat.
Este adevarat ca uneori ombilicul ramane in afara?
Da, uneori ombilicul nu se duce in interior si ramane la nivelul pielii abdomenului sau chiar iese in afara, atunci cand ne referim la ombilic extroflex. Pe masura ce trece timpul, va disparea si nu necesita nicio ingrijire deosebita.
Ce este hernia ombilicala?
Unii copii prezinta dupa caderea ciotului o protuberanta la nivelul ombilicului, care seamana cu un fel de delusor. Are o consistenta moale si elastica. Devine vizibil inca din primele zile de viata si se ingroasa in tot timpul primei luni. Hernia ombilicala nu trebuie sa ne preocupe, deoarece este o formatiune benigna. Copilul nu are dureri si nici disconfort. Hernia de dimensiuni mici se va retrage in cateva luni. Daca diametrul adanciturii este mereu deschis, adica poarta are un diametru de 4 cm, probabil ca hernia nu se vindeca singura si trebuie sa cereti parerea unui medic chirurg pediatru. Cand este necesar sa recurgem la interventie? Unii chirurgi sugereaza mai devreme, altii au tendinta de a o amana. Datorita faptului ca hernia ombilicala nu influenteaza cresterea normala a copilului, ci mai precis calitatatea vietii lui, este indicat ca termen momentul cand acesta incepe sa desfasoare o activitate sportiva, avand in vedere faptul ca hernia ar putea-o impiedica. In cazul fetelor, este bine sa fim mai precauti si sa stabilim operatia in jurul varstei de 3 ani. Interventia chirurgicala este foarte simpla si nu presupune niciun fel de pericole.
Sursa foto: tout-pour-bibou.skyrock.com si www.bebedodo.fr