Sunteti hotarata. A venit momentul sa aveti un bebe. De fapt, nici nu aveti rabdare sa asteptati prea mult. Pentru a va spori sansele de a ramane gravida, puteti utiliza testele de ovulatie, foarte eficiente in identificarea precisa a perioadelor fertile. Prietenii nostri de la nou-nascuti.ro ne spun totul despre testele de ovulatie.
La ce foloseste un test de ovulatie?
Raspunsul este simplu. Pentru a ajuta natura. In general, un cuplu are 25% sanse de a concepe un copil la fiecare ciclu menstrual la femeii. Pentru a ramane insarcinata, trebuie sa alegeti momentul potrivit pentru a face sex. Ideal ar fi sa aveti relatii sexuale chiar inaintea ovulatiei, care se intampla, in functie de caz, intre a unsprezecea si a saisprezecea zi a ciclului (care dureaza din prima zi a menstrei pana in ziua precedenta a menstrei urmatoare). De aceea este important sa nu ratati momentul potrivit. O data eliberat, ovulul nu traieste decat 12 pana la 24 de ore. Spermatozoizii isi pastreaza capacitatea de fecundare timp de aproximativ 72 de ore. Concluzia? In fiecare luna, sansele de fecundare sunt limitate si este indicat sa nu le risipiti.
Cum functioneaza?
Cercetatorii au observat ca hormonul luteinizant, prescurtat LH, este produs intr-o cantitate mai mare inainte de 24-36 de ore de ovulatie. Productia sa variaza spectaculos in timp, de la o cantitate de 10 UI/ml la inceputul ciclului la una de 70 UI/ml in momentul ovulatiei, pentru a ajunge la valori situate intre 0,5 UI/ml si 10 UI/ml la finalul ciclului. Obiectivul acestor teste este acela de a detecta cantitatea de hormon luteinizant existent la un anumit moment in corp pentru a descoperi varful producerii sale si a afla astfel zilele favorabile conceptiei.
Testul se va face zilnic, incepand cu ziua indicata pe prospect (in functie de durata obisnuita a ciclului dumneavoastra), de regula dimineata, la aceeasi ora, pana la detectarea maximului de nivel al hormonului. Atunci cand testul este pozitiv (aparitia a doua liniute pe test va va indica acest lucru), inseamna ca varful de producere a hormonului a fost atins si este necesar sa aveti raporturi sexuale in urmatoarele 48 de ore. se aproximeaza ca aceste teste (in special cele urinare) au o fiabilitate de 99%. Atentie insa! acest lucru nu inseamna ca aveti 99% sanse de a ramane insarcinata!
Cum se utilizeaza testele de ovulatie
In fiecare zi a perioadei de ovulatie, care dureaza 4-5 zile, recoltati urina intr-un recipient de plastic. Este de preferat sa utilizati urina de dimineata, mai concentrata. Apoi, cu ajutorul unei pipete, depuneti cateva picaturi pe testul de ovulatie. Rezultatul va va fi oferit in 5 minute.