Atunci cand te gandesti sa pui capat unei relatii de iubire din care au rezultat unul sau mai multi copii este indicat sa incerci sa te gandesti de doua ori inainte de a-i spune adio partenerului.
De cele mai multe ori casatoriile destramate inseamna pentru copii o adevarata drama, aceea de a nu-si mai revedea celalalt parinte sau aceea de a trai doar cu unul dintre ei. Daca pentru el relatia dintre parinti era sfanta, dintr-o data totul incepe sa se surpe si sa ii spulbere gandurile de fericire din familie. Asa ca traumele divortului pentru copil sunt de cele mai multe ori destul de apasatoare, cel mic devenind dintr-o data destul de deprimat si suparat, inchis in propriul sau univers, departe de tatal sau mama pe care ii iubea atat de mult…
Chiar daca suntem nevoiti sa ii spunem adio partenerului, va trebui sa o facem cu mare prudenta in asa fel incat copilul sa nu isi poata da seama de ceea ce se intampla si sa nu simta lipsa niciunui parinte.
Potrivit specialistilor, perioada de dupa divort devine cea mai apasatoare pentru copil, anii in care nu va mai fi atat de aproape de cei dragi. Asadar, indiferent de certurile aparute intre voi doi imediat ce va decideti ca trebuie sa va luati adio unul de la celalalt, cel mic va suferi cel mai mult putin mai tarziu, trauma insotindu-l pe tot parcursul vietii. De cele mai multe ori, copiii ajunga sa creada ca ei sunt vinovati de esecul casatoriei parintilor si de aceea ajung sa aiba uneori chiar idei de fuga de acasa sau suicid.
Perioada divortului ii va determina pe parinti sa uite de cel mic si de afectiunea care vor trebui sa i-o arata. Asa ca, acesta se va simti neglijat si lipsit de grija materna, totul devenind incert in jurul sau. De aceea, multi dintre ei se simt frustrati si au tendinte de furie, abuz de droguri sau alcool, izolare, absente scolare, activitati sexuale inainte de vreme sau chiar suicid ori acte de violenta fata de ceilalati.
Problemele de insomnie, udatul patului, depresie usoara sau mai severa, izolare sau chiar probleme la scoala generate de imposibilitatea de a se concentra sau absentele scolare sunt episoade destul de frecvente prin care trec de cele mai multe ori copiii. Acestia ajung sa se izoleze chiar in mediul scolar, suferind atunci cand isi aduc aminte ca va trebui sa se bucure doar de dragostea unui singur parinte, in timp ce celalalt il va iubi, poate, de la distanta.
Asa ca, nu iti ramane decat o mare responsabilitate – aceea de a-ti asigura copilul de aceeasi atentie si iubire, va trebui sa incerci sa ii explici ca nu poarta nicio vina nici el si nici celalalt parinte si ca nu il vei lipsi sub nicio forma de dragostea parintelui plecat, putandu-si petrece cu el vacantele sau zilele libere, atunci cand ii va simti lipsa.