O serie de mame s-au gandit sa le vina in ajutor chiar viitorilor tatici prin impartasirea experientei traite de catre acestea in timpul travaliului. De ce viitorilor tatici? Ei bine, este foarte important ca barbatul sa stie exact ce are de facut, pentru a-i veni in ajutor parteneri sale.
Nu va grabiti spre spital – Te vei simti mult mai bine daca vei avea alaturi partenerul, care sa te sustina in prima faza a travaliului tau, dar daca ajungi acolo prea devreme este foarte probabil sa fii trimisa inapoi acasa. Este adevarat ca acasa te poti relaxa cel mai bine, pentru ca poti manca, poti bea lichide, te poti plimba in voie fara sa fii urmarita printr-un monitor. Poate este chiar o idee buna sa dormi un pic in patul tau de acasa. Si la fel poate face face si partenerul tau.
Avertizeaza-l sa fie atent – Este important ca partenerul tau sa fie foarte atent la lectiile pe care le-ati luat impreuna la cursurile prenatale, pana la urma el nu a fost doar un insotitor pentru tine, cineva care te-a adus la cursuri si care a avut grija de tine sa nu ti se faca rau. Este chiar partenerul tau si persoana cu care vei creste copilul, asadar este foarte important sa stie ce are de facut. Sa retina cu ce te poate ajuta in timpul travaliului, ce se intampla cu organismul tau, prin ce schimbari treci si care ar putea fi motivele pentru care ti s-ar putea face o cezariana. Faptul ca va stii la ce sa se astepte, va face aceasta experienta sa para mai putin traumatizanta decat este in realitate pentru tine.
Pregateste-l pentru asteptare – Avertizeaza-l ca vor urma cateva ore de lungi asteptari, din momentul in care incepe travaliul. In functie de decizia pe care o vei lua, de a face o epidurala sau nu, s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul partenerului pentru a urca scarile sau pentru a te deplasa prin spital. Nu uita sa ai la tine incaltari confortabile. Nu ar strica sa ai la tine o serie de jocuri care te pot distrage de la momente grele prin care treci.
Nu va ingrijorati – Este multa actiune in camera de travaliu. Daca se intampla acolo ceva ce partenerul tau nu intelege, sfatuieste-l dinainte sa intrebe o asistenta. De asemenea nu este cazul sa se ingrijoreze daca este rugat sa paraseasca salonul. Nu inseamna ca ceva este in neregula, dar este vorba de anumite proceduri standard, precum in cazul epiduralei.
Monitorizarea contractiilor – Tu nu poti vedea monitorizarea contractiilor, insa partenerul tau poate. Asta inseamna ca el te poate ghida in timpul contractiilor, explicandu-ti cand este gata sa inceapa urmatoarea sau cand se termina. Aceasta iti da o senzatie de control asupra situatiei.
Lasati-va purtati de val – Acest sfat este mai mult pentru partenerul tau! Toate tehnicile pe care le-ati invatat la cursurile prenatale se pot narui in fata travaliului. Se intampla acest lucru pentru ca unor femei nu le place sa le atingi, in timp ce altele apreciaza un masaj pe spate. Partenerul tau poate observa ca tehnicile de relaxare si respiratie pot fi de folos pentru tine, in felul acesta apropiindu-se de tine mai mult. In caz contrar atutidinea ta s-ar putea transforma intr-una ostila.