Ingerasul tau are doi sau trei anisori si inca se joaca cu jucarioarele lui preferate, inca se bucura de plimbarile in carucior si inca nu poate dormi fara paturica lui preferata…totusi, o mare schimbare este pe cale sa se intample! Din fericire pentru tine si pentru bebe, in curand va veni vremea sa faceti marea schimbare de la scutecele la olita. Lunga perioada de schimbat scutece zilnic se apropie de sfarsit si copilasul se va bucura de mai multa libertate de miscare.
Important este sa recumosti momentul in care micutul se simte pregatit pentru olita si sa stii cum sa abordezi situatia. Statul pe olita trebuie transformat intr-o activitate distractiva, pe placul celui mic. In acest articol vei afla cum sa faci trecerea de la scutec la olita cat mai simpla pentru prichindelul tau urmand cativa pasi simpli.
Ce sa faci si ce sa nu faci atunci cand il inveti pe copilas la olita
Cel mai probabil, vei fi bombardata cu o multime de sfaturi din partea bunicilor, a prietenilor si a altor cunostinte in legatura cu „metoda ideala” de a-l invata pe micut sa faca la olita. Majoritatea acestora nu sunt ideale deloc, si pot chiar sa ii faca mai mult rau decat bine copilasului. Iata cum trebuie sa actionezi atunci cand a venit vremea ca bebe sa scape de scutecel:
- Incepe „operatiunea olita” dupa a 20-a luna de viata – inainte de aceasta perioada, micutul nu are absolut niciun control asupra momentului cand face pipi. Conexiunile nervoase de care bebe are nevoie pentru a se controla se dezvolta cu putin inainte ca acesta sa faca doi anisori. Daca il vei forta sa stea pe olita mai devreme, il vei speria, iar cel mic va vedea aceasta activitate ca pe ceva negativ, fara noima
- Este indicat sa il pui pe olita dupa fiecare masa – cel mai bun moment in care prichindelul poate intelege de ce trebuie sa stea pe olita si cum sa o foloseasca este dupa masa, cand sunt si cele mai mari sanse sa aiba nevoie de ea. Chiar daca nu face nimic atunci cand este pe olita si se scapa pe el dupa, nu ridica vocea la el si nu il mustra. Acest lucru este ceva natural, care se va corecta de la sine. Tine minte: un bebe vesel va invata cu drag si mai repede!
- Ai grija ce olita alegi – este foarte important sa alegi o olita comoda pentru cel mic. Daca nu, va refuza sa se aseze sau va incepe sa se foiasca la scurt timp dupa ce a inceput sa stea pe ea. Este important sa optezi pentru o olita cu o forma naturala, care sustine corect sezutul si spatele celui mic (precum cele cu spatar sau manere). In plus, poti apela si la alte trucuri. O olita muzicala, una cu jucarii atasate sau cu desene vesele, il va ajuta pe copilas sa se obisnuiasca mai repede cu noile obiceiuri
- Nu il lasa pe olita mai mult de 10-15 minute – daca nu reuseste sa faca nimic in acest interval, spune-i ca se poate ridica si lauda-l pentru ca a avut rabdare
- Niciodata sa nu il pedepsesti atunci cand nu vrea sa stea pe olita – mentine-ti calmul si explica-i si de 100 de ori daca este nevoie. Odata ce vin pedepsele sau urlatul si reprosurile, copilasul isi va pierde tot interesul pentru olita sau se va speria si va refuza sa mai incerce. Stai cu el cat timp este pe olita, joaca-te cu el, povesteste-i ceva dragut, iar dupa ce a terminat de stat, lauda-l fie ca a facut ceva sau nu.
Vei vedea ca daca respecti aceste reguli si daca vei avea rabdare, bebe va intelege pentru ce este olita si va invata sa o foloseasca destul de repede. Pana la urma, si copilasii vor sa aiba mai multa libertate de miscare, iar scutecelul poate deveni destul de inconfortabil la un moment dat. Daca olita devine un obiect haios, statul pe olita o joaca, iar micutul este vesel, ai descoperit reteta succesului!