[imagebrowser id=1329]Triplul test reprezinta una dintre analizele obligatorii ce trebuiesc efectuate in sarcina. De obicei, medicii recomanda efectuarea sa intrucat poate demonstra malformatiile congenitale la care ar putea fi supus fatul.
Triplul test consta in prelevarea unei probe de sange si nu ii aduce mamei niciun disconfort. Sunt analizate valorile AFP (alfa-fetoproteina), HCG (gonadotropina corionica umana) si ale estriolului neconjugat. In cazul in care aceste valori sunt mai mari decat ar fi firesc atunci triplul test ar putea determina riscul de malformatii congenitale la care ar putea fi supus fatul.
Ei bine, chiar daca prin efectuarea triplului test nu se poate defini cu exactitate care este malformatia congenitala de care ar putea suferi bebelusul, rezultatele sale ar putea indica aceasta posibilitate. In cazul in care se demonstreaza ca sarcina respectiva ar putea fi una cu risc, atunci medicii i-ar putea recomanda mamei efectuarea unui alt set de analize necesar in vederea elucidarii afectiunii.
Triplul test este efectuat in trimestrul al doilea de sarcina, putand fi realizat intre saptamana 15 si 18 de sarcina.
De obicei, triplul test este efectuat de catre gravidele care au contactat recent o anumita infectie, dar si atunci cand sarcina a intervenit mai tarziu in viata femeii, dupa varsta de 35 de ani. De asemenea, existenta unor anomalii genetice in istoricul medical familial, dar si prezenta unor afectiuni grave precum diabetul, preeclampsia ori administrarea unor medicamente interzise in perioada de sarcina pot determina decizia medicului de a recomanda efectuarea acestei analize.
Triplul test arata riscul de sindrom Down (trisomia 21 – HCG crescut), sindrom Edwards (trisomia 18 – AFP crescut) sau afectiuni de tub neural (valoare AFP crescuta).