O femeie insarcinata este de sase ori mai expusa la a dezvolta cheaguri de sange decat o femeie care nu este gravida. Tromboza venoasa profunda inseamna un cheag de sange care se formeaza in venele mari ale membrelor inferioare si este cauzat de circulatia sanguina stagnanta, de schimbarile la nivelul sangelui sau de afectiuni la nivelul peretilor venelor. In sarcina, se datoreaza circulatiei sanguine obstructionate si schimbarilor inregistrate in consistenta sangelui. Riscurile se maresc atunci cand cheagurile de sange circula. Acestea pot ajunge in plamani si pot provoca embolismul pulmonar. Acesta reprezinta blocarea circulatiei sangelui in plamani si are ca rezultat functionarea defectuoasa a plamanilor.
Tromboza venoasa superficiala si tromboza venoasa profunda sunt doua boli diferite. Formarea unui cheag de sange in venele superficiale ale picioarelor nu este o problema grava (tromboza superficiala). Aceasta este in general observata in venele din apropierea suprafetei pielii (superficiale), care pot fi usor remarcate prin transparenta pielii. Acest tip de cheag se trateaza rapid cu o medicatie corespunzatoare – un antiinflamator -, prin ridicarea piciorului, prin protejarea lui cu un bandaj elastic sau prin folosirea dresurilor speciale de sarcina. Tromboza superficiala nu evolueaza in embolism pulmonar. Daca problema nu se remediaza rapid, atunci se poate sa fie vorba despre tromboza venoasa profunda.
Tromboza venoasa profunda este mai grava, pentru ca cheagurile de sange pot circula de la picioare catre plamani. Necesita investigatii medicale si tratament. Simptomele trombozei venoase profunde de la nivelul piciorului pot diferi foarte mult, in functie de localizarea cheagului si de gravitatea acestuia. Debutul trombozei venoase profunde poate fi rapid, insotit de dureri mari la nivelul piciorului. Daca ati mai avut de-a lungul timpului probleme cu cheagurile, din varii motive, legate sau nu de sarcina, trebuie sa verificati problema inca de la inceput. Discutati cu medicul si informati-l despre existenta in trecut a acestor probleme.
Cel mai mare pericol la care poate conduce tromboza venoasa profunda este embolismul pulmonar, care inseamna ca o parte din cheagul de sange se desprinde si circula de la picioare catre plamani. Totusi, aceasta este o problema rareori inregistrata in timpul sarcinii, fiind intalnita doar la una din 3 000-7 000 de nasteri. Desi reprezinta o complicatie serioasa in viata gravidei, poate fi adesea evitata printr-un tratament precoce.
Simptomele trombozei venoase profunde includ umflarea picioarelor, crampe severe sau dureri la unul dintre picioare, decolorarea pielii, inrosirea sau invinetirea piciorului si/sau aparitia unei senzatii de caldura la piciorul afectat. Adesea, pielea de deasupra venei afectate devine rosie. De asemenea, in zona respectiva pot aparea dungi rosii, deasupra venelor unde exista cheaguri de sange. Daca aveti aceste simptome, mergeti de urgenta la medic.